Otvoren konkurs
54

NASA poziva ljude širom svijeta da naprave svemirski wc koji će koristiti u pohodu na Mjesec

N. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
NASA je otvorila konkurs za ljude širom svijeta kako bi im pomogli u dizajniranju novog, naprednijeg toaleta za svemir koji bi trebalo da bude korišten u planiranom odlasku na mjesec 2020. godine.

Dok se NASA priprema za povratak na Mjesec uporedo se radi i na brojnim drugim aktivnostima kao što je opremanje skloništa i podrška budućim astronautima.

Ti astronauti u svemiru moraju i da jedu i piju, a nakon toga da vrše nuždu. Dok su u kabinama, njima trebaju wc-ovi koji imaju sve iste mogućnosti kao oni koji se nalaze na Zemlji.

Zbog toga NASA poziva globalnu zajednicu da im predstavi svoje nove koncepte i dizajne kompaktnih toaleta koji mogu funkcionisati i u lunarnoj i mikrogravitaciji. Detaljne informacije o ovom konkursu možete pronaći na ovoj stranici gdje se možete i prijaviti sa svojom idejom.

Iako svemirski toaleti već postoje i koriste se na Međunarodnoj svemirskoj stanici dizajnirani su samo za mikrogravitaciju. NASA-in program sada traži wc koji bi bio manji, efikasniji i sposobniji da radi i u mikro i u mjesečevoj gravitaciji.

Izazovu se mogu priključiti i mlađi, a konkurs je otvoren do 17. avgusta 2020 godine. Nagrada za najbolji toalet je 35.000 američkih dolara, te javno priznanje NASAe i HeroX-a.