Poput klikera
52

NASA podijelila spektakularnu fotografiju Jupitera zahvaljujući snimcima Juno sonde

Klix.ba
Foto: NASA/Kevin M Gill
Foto: NASA/Kevin M Gill
Američka svemirska agencija NASA objavila je novu fotografiju Jupitera koja je sastavljena od tri odvojene slike koje je letjelica Juno zabilježila prilikom još jednog bliskog susreta sa planetarnim divom.

Juno sada ima ugrađenu kameru kojom može praviti fotografije u boji, što je potaklo NASA-ine stručnjake i ljubitelje astronomije da se poigraju i kreiraju vlastiti pogled na Jupiter.

Tako je novu izvanrednu fotografiju kreirao producent i astronomski stručnjak Kevin M Gill. On je poznat javnosti po svojim ranijim djelima kao što je bila i fotografija Saturna.

Foto: NASA/Kevin M Gill
Foto: NASA/Kevin M Gill

NASA je ovu fotografiju nazvala "Jupiter kliker", a na njoj se može vidjeti oluja Great Red Spot koja je prisutna na Jupiteru više od 150 godina i sastoji se od vjetrova koji pušu brzinom većom od 640 kilometara na sat.

Gill je izgled Jupitera kreirao zahvaljujući fotografijama ove planete s udaljenosti između 26.900 kilometara i 95.400 kilometara od vrhova planete.

Podsjećamo, u junu prošle godine NASA je letjelici Juno odobrila dodatni 41 mjesec u orbiti Jupitera kako bi ispunila svoje naučne ciljeve. Ova misija će trajati do kraja 2022. godine, a planirana su ukupno 32 leta oko Jupitera.