Traže se načini
16

NASA planira koristiti mjesečevu prašinu za pravljenje struktura na Marsu

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA fokusirala se na slanje ljudi na Mjesec, ali ne da ostave otiske i zastave, nego da ostanu na njegovoj površini. Međutim, kako bi astronauti preživjeli, potrebno je da iskoriste i resurse koje pronađu.

U NASA-i smatraju da Mjesec ima mnogo toga za ponuditi, prije svega, sigurni su da se ispod površine nalazi zaleđena voda koja je na određenim mjestima izložena. Oni su prisustvo leda na Mjesecu potvrdili još 2008. godine zahvaljujući indijskoj letjelici Chandrayaan-1, a godinu dana kasnije je NASA došla do istog zaključa nakon što je spustila svoju letjelicu LCROSS u krater na južnom polu Mjeseca. Voda je ključna jer je za nas važna i na Zemlji. Astronauti bi mogli koristiti ovaj resurs za piće, kupanje, zalijevanje biljaka i slično. Postoji mogućnost razlaganja vode na njene osnovne komponente, kisik i vodik, kako bi se napravilo raketno gorivo za vozila koja putuju sa i prema površini Mjeseca.

No, na Mjesecu postoji još jedan resurs, a to je prašina. Naučnici razmišljaju o načinima na koje bi se tlo moglo koristiti kao gradivni materijal. Naučnici su u uspjeli simulaciju mjesečeve prašine pretvoriti u sirovinu za 3D printanje. Umjesto da lansira potrepštine za lunarnu bazu sa Zemlje, NASA bi mogla poslati robote kopače i 3D printere, koji bi se mogli koristiti za proizvodnju onoga što je potrebno astronautima za život. od alata, preko namještaja pa do objekata u kojim će živjeti.