Nauka
0

NASA planira 2018. obnoviti letove na Mjesec

NINA
Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) planira 2018. obnoviti pilotske letove na Mjesec gdje će biti izgrađena baza, saopštile su danas nadležne službe.

“Projekt Mjesec” ranije je bio vezan za 2020. Pioniri osvajanja Mjeseca izgradit će tamo bazu sa stambenim blokom, izvorima napajanja i sistemima veza. U okviru ekspedicije bit će istraživana voda i gorivo.

Prema sadašnjim planovima, počevši od 2018., NASA će organizirati dva puta godišnje letove na Mjesec. Stručnjaci američke agencije gradnju stanice na Mjesecu promatraju kao jednu od važnih etapa koje prethode letu na Mars, prenijela je agencija Itar-Tass.

Astronaute i teret na Mjesec, na Mars, kao i na Međunarodnu svemirsku postaju dostavljat će “pilotski istraživački brod”. Ta letjelica će smijeniti shuttleove 2010. Konkretni plan putovanja k Crvenom planetu bit će napravljeni 2020.

Međutim, već sada stručnjaci smatraju da “vrijeme provedeno u putu” u osvajanju Marsa treba trajati oko godinu dana, a dužina boravka posade od šest ljudi na planetu iznosi oko 500 dana.

Projektom “pilotskog istraživačkog broda”, čija gradnja stoji 28 miliona dolara, bave se dvije američke korporacije.

Prema sadašnjem predračunu predviđeni program osvajanja svemirskog prostranstva do 2025. koštat će Ameriku oko 217 milijardi dolara.

Prema riječima direktora NASA-e Michaela Griffina, u realizaciji programa uključujući plan povratka na Mjesec i let na Mars SAD je spremna surađivati s drugim svemirskim silama, u prvom redu s Rusijom.