{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA: Ozonska rupa se smanjila na prosječnu veličinu

S
21.10.2007. u 08:15
0
0
NASA: Ozonska rupa se smanjila na prosječnu veličinu
0
NASA: Ozonska rupa se smanjila na prosječnu veličinu
Ozonska rupa na Antarktiku smanjila se na njenu prosječnu veličinu, izjavili su NASA-ini zvaničnici u petak. Oni su istakli da je ozonska rupe za 16 posto je manja nego prethodne godine ali i da je i dalje veličine Sjeverne Amerike.
Najveća površina ozonske rupe u septembru iznosila je 25,1 miliona kvadratnih kilometara, dok je prošle godine najveća površina u septembru iznosila 28,7 miliona kvadratnih kilometara, izjavio je NASA-in stručnjak za atmosferu Paul Newman.

Poznato je da čovjek proizvodi razne gasove koji sadrže hlor i brom, koji štete Zemljinom zaštitnom ozonskom omotaču i prave ozonsku rupu iznad Zemljinog Južnog pola. Jer ozonski omotač štiti život na Zemlji i blokira ultraljubičasto zračenje, mnoge zemlje širom svijeta dogovorile su se prije 20 godina da se zabrani upotreba proizvoda koji štete ozonskom omotaču.

Ozonska rupa prvi put je otkrivena 1985. godine i sadašnjom stopom smanjenja ona bi trebala nestati 2070. godine, tvrde NASA-ini stručnjaci, istaknuvšu da je za gotovo 80 posto svih kemikalija koje štete ozonskom omotaču kriv čovjek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: