{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA: Ozonska rupa se smanjila na prosječnu veličinu

S
21.10.2007. u 08:15
0
0
NASA: Ozonska rupa se smanjila na prosječnu veličinu
0
NASA: Ozonska rupa se smanjila na prosječnu veličinu
Ozonska rupa na Antarktiku smanjila se na njenu prosječnu veličinu, izjavili su NASA-ini zvaničnici u petak. Oni su istakli da je ozonska rupe za 16 posto je manja nego prethodne godine ali i da je i dalje veličine Sjeverne Amerike.
Najveća površina ozonske rupe u septembru iznosila je 25,1 miliona kvadratnih kilometara, dok je prošle godine najveća površina u septembru iznosila 28,7 miliona kvadratnih kilometara, izjavio je NASA-in stručnjak za atmosferu Paul Newman.

Poznato je da čovjek proizvodi razne gasove koji sadrže hlor i brom, koji štete Zemljinom zaštitnom ozonskom omotaču i prave ozonsku rupu iznad Zemljinog Južnog pola. Jer ozonski omotač štiti život na Zemlji i blokira ultraljubičasto zračenje, mnoge zemlje širom svijeta dogovorile su se prije 20 godina da se zabrani upotreba proizvoda koji štete ozonskom omotaču.

Ozonska rupa prvi put je otkrivena 1985. godine i sadašnjom stopom smanjenja ona bi trebala nestati 2070. godine, tvrde NASA-ini stručnjaci, istaknuvšu da je za gotovo 80 posto svih kemikalija koje štete ozonskom omotaču kriv čovjek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: