Novi pokušaj 2. septembra
0

NASA otkazala lansiranje SLS rakete zbog tehničkog problema

D. B.
Američka svemirska agencija NASA danas se pripremala za lansiranje prve rakete u okviru programa Artemis čiji je konačni cilj slanje astronauta na Mjesec, ali je današnje lansiranje otkazano zbog problema koje inžinjeri nisu uspjeli riješiti u vremenskom roku.

NASA je ima prozor od dva sata da obavi lansiranje rakete SLS iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, ali su to otežavali problemi koje su inžinjeri pokušali riješiti. Jedan od problema je pukotina u međuspremniku, a tu je i problem s operativnom temperaturom. Jedan od raketnih motora se nije mogao dovoljno ohladiti kako bi se nastavilo s odbrojavanjem za lansiranje.

Inače, SLS je najmoćnija NASA-ina raketa u historiji, a njen zadatak u okviru misije Artemis 1 je da poenese kapsulu Orion bez posade na put oko Mjeseca.

U NASA-i se nadaju da će do 2025. godine uspjeti vratiti ljude na Mjesec prvi put nakon više od 50 godina. U toj misiji bi na lunarnu površinu trebala kročiti prva tamnoputa osoba, kao i prva žena. Međutim, u ovoj misiji ne učestvuju astronauti, nego je u kapsulu Orion smještena igračka Shaun the Sheep.

Zbog pomenutih problema odbrojavanje na satu je zaustavljeno na 40 minuta, a u konačnici je saopćeno da se lansiranje otkazuje. Najranija naredna prilika za lansiranje rakete SLS je 2. septembar.

Kada raketa SLS bude lansirana, nakon osam minuta i 20 sekundi leta će se odvojiti bočni boosteri, a jezgro će poslati Orion u visoko eliptičnu orbitu. Gornji segment, odnosno faza, dodatno će podići tu orbitu, a dva sata i pet minuta nakon lansiranja Orion i njegov stražnji servisni model će se odvojiti od gornje faze. Nakon toga bi trebali biti na svom putu ka Mjesecu te se kretati brzinom od 30.000 km/h.