Florida
0

NASA odgodila lansiranje Discoveryja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka svemirska agencija NASA otkazala je lansiranje svemirske letjelice Discovery, zakazano za utorak u 01.36 sati po lokalnom vremenu, zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Novi pokušaj lansiranja Discoveryja u 13-dnevnu misiju opskrbe Međunarodne svemirske stanice (ISS) zakazan je za srijedu u 01.10 sati, po istočnoameričkom vremenu, objavile su američke TV stanoce.

Pod zapovjedništvom veterana Ricka Sturckowa, Discovery će u misiji STS-128 dopremiti na ISS 6,8 tona tereta u opskrbnom modulu Leonardo, koji je izradila Italija, te novu članicu posade stanice Nicole Stott, objavila je NASA.

Stott će na ISS-u zamijeniti astronauta Tima Kopru, koji je stigao s prethodnom misijom "shuttlea" STS-127.

Dicovery će na ISS dopremiti opremu za novu spavaonicu, rashladni uređaj, hranu i druge potrepštine te pokretnu traku za trčanje COLBERT, nazvanu po američkom komičaru Stephenu Colbertu.

Na NASA-in javni konkurs za davanje imena novom modulu ISS-a, Colbert je odgovorio pozivom svojim obožavateljima da glasaju za prijedlog da se modul nazove po njemu i pobijedio.

NASA nije prihvatila takav ishod već je kasnije sama dala naziv modulu, a po Colbertu je nazvala spravu za trčanje na ISS-u kao "utješnu nagradu" popularnom komičaru s TV-mreže Comedy Central.

Pilot Discoveryja je Kevin Ford a specijalisti misije su Patrick Forrester, Jose Hernandez, John Olivas i švedski astronaut Christer Fuglesang.

Astronauti bi tokom boravka na ISS-u trebali izvesti tri svemirske šetnje, tokom kojih će stari spremnik s tekućim amonijakom zamijeniti novim, 800 kilograma teškim rashladnim uređajem koji će dopremiti Discovery.