Program Artemis
40

NASA odabrala Starship za svoju drugu misiju slijetanja na Mjesec

D. B.
Američka svemirska agencija NASA je dodijelila još jednu ulogu kompaniji SpaceX u programu Artemis.

NASA je izabrala SpaceX-ov lunarni lander za drugo slijetanje astronauta na Mjesec. Kao što je poznato, agencija je izabrala SpaceX-ov sistem za misiju Artemis 3 koja će vratiti ljude na Mjesec desetljećima nakon posljednje misije Apollo.

Ranije ove godine je NASA saopćila da će primati nove prijedloge za novi lunarni lander koji će se koristiti nakon misije Artemis 3 kako bi osigurala "redundantnost u uslugama". Iako kompaniji SpaceX nije bilo dozvoljeno da učestvuje, NASA je ipak saopćila da planira iskoristiti opciju u postojećem ugovoru te je zatražila od SpaceX-a da modificira svoj sistem za slijetanje kako bi zadovoljio nove uslove. To znači da lander mora imati mogućnost da transportuje ljude sa stanice Gateway, koja tek treba biti uspostavljena u lunarnoj orbiti, do površine Mjeseca. NASA nakon toga može koristiti poboljšani lander i za buduće misije jer čovječanstvo pokušava uspostaviti dugoročno prisustvo na Mjesecu.

"Cilj novog rada u okviru Opcije B je razvoj i demonstracija lunarnog landera Starship koji zadovoljava NASA-ine održive uslove za misije i nakon misije Artemis 3 uključujući spajanje s Gatewayjem, mjesto za četiri člana posade te isporuku veće mase na površinu", saopćeno je iz NASA-e.

Prvobitni ugovor između SpaceX-a i NASA-e je bio vrijedan 2,9 milijardi dolara, a očekuje se da će lunarni lander Starship ljude prvi put spustiti na površinu Mjeseca 2025. godine.

Međutim, NASA-in generalni inspektor Paul Martin je u augustu rekao da se može očekivati pomijeranje datuma lansiranja misije Artemis 3 na 2026. godinu. NASA očigledno predviđa kašnjenja u razvoju sistema za slijetanje ljudi na Mjesec, kao i svemirskih odijela sljedeće generacije. NASA-ina misija Artemis 4, koja će odvesti još četiri astronauta na Mjesec, bit će lansirana najranije 2027. godine.

Zasad se još uvijek čekaju novosti o kapsuli Orion nakon što je uspješno lansirana u sklopu misije Artemis 1. Lokacija kapsule se može pratiti putem zvaničnog profila na Twitteru.