Misija na Marsu
36

NASA očekivala pad helikoptera Ingenuity nakon pet letova, a letjelica obavila petnaesti

D. B.
Uposlenici američke svemirske agencije NASA mogu biti ponosni na svoj rad jer je helikopter Ingenuity uspješno obavio svoj 15. let na mars

NASA je poslala helikopter na Mars bez garancija da će uopće poletjeti, no on je ispunio svoj zadatak te je vremenom letio sve duže, više i brže nego se očekivalo. Čak se vjerovalo da će se letjelica srušiti do petog leta, no ona je uspješno obavila 15 letova.

Inžinjeri nisu bili sigurni da će helikopter uopće funkcionisati na Marsu jer je teško poletjeti u atmosferi koja ima tek 1 posto gustoće u odnosu na atmosferu na Zemlji. Let na Marsu je jednak letu na visini trostruko većoj od Mount Everesta. No, NASA je dokazala da postoji mogućnost za let kroz svoje demonstracije tehnologije.

NASA-ini inžinjeri su napravili malu letjelicu s propelerima, koju su smjestili u utrobu rovera Perseverance. Oni nisu bili sigurni da će helikopter preživjeti i prvu noć na hladnoj površini Marsa, a plašili su se i da neće moći poletjeti nakon što dobije komandu. Također, postojao je rizik od pada tokom jednog od pet planiranih letova.

Ipak, Ingenuity se pokazao sjajno te je proteklog vikenda uspješno obavio svoj 15. let na Crvenoj planeti. NASA još uvijek obrađuje podatke posljednjeg leta, no ako je sve prošlo prema planu, helikopter je dostigao visinu nešto veću od 12 metara te je preletio 406 metara za manje od 129 sekundi.

Rover Perseverance je zajedno sa helikopterom Ingenuity na Mars stigao 18. februara ove godine te se spustio u krater Jezero. Naučnici vjeruju da je krater nekada bio jezero te da je predstavljao ekosistem marsovskih mikroba prije 3,5 milijardi godina. Ako su takvi mikrobi postojali, oni bi mogli biti fosilizirani u mineralnim depozitima koji su pali na dno jezera i postali kamen.

U NASA-i su smatrali da helikopter do petog leta neće moći sigurno sletjeti jer je u to vrijeme trebao biti u neistraženim predjelima.

Nakon petog leta je NASA produžila misiju helikoptera za 30 dana, a tokom šeste misije je letio iznad neistraženog terena. Od tada je posjetio nekoliko novih terena, napravio je fotografije stjenovitih polja, a NASA ih je iskoristila za pravljenje putanje kretanja rovera.

Nakon što je i produženi rok misije prošao, postavljen je novi, tako je helikopter nastavio letjeti. Dosad se nije srušio, niti je smetao operacijama rovera Perseverance. Gotovo svaki let je obavio besprijekorno, osim jednog kada se okrenuo tokom leta, ali je i tada sigurno sletio. Tokom posljednja dva leta je povećana brzina okretanja propelera. NASA planira obaviti još četiri do sedam letova kako bi se Ingenuity vratio na mjesto slijetanja rovera Perseverance. Kakav je plan nakon toga, zasad nije poznato.

Agencija u budućnosti planira na Mars poslati ambicioznije helikoptere, a vjerovatno i na druge svjetove. Svemirski dronovi slični Ingenuityju bi jednog dana mogli istraživati teške terene iz zraka, proučavati velike regije brže od rovera te poslužiti kao izvidnica za astronaute.

NASA već razvija takav jedan helikopter pod nazivom Dragonfly, koji će biti lansiran prema Saturnovom mjesecu Titanu 2027. godine. Cilj je istražiti da li ovaj svijet bogat metanom može podržavati vanzemaljski život.