U sklopu testiranja
28

NASA objavila snimak leta i slijetanja helikoptera Ingenuity na Marsu

D. B.
Helikopter Ingenuity je obavio testni let na Marsu, a sve je snimio rover Perseverance.

Gustoća atmosfere na Marsu čini tek 1 posto gustoće u poređenju s atmosferom na Zemlji, zbog čega je mnogo teže letjelici da proizvede potrebni uzgon za let. Ipak, eksperimentalni helikopter Ingenuity američke svemirske agencije NASA-e je dizajniran da proizvede uzgon pomoću svojih rotora u tako unikatnim uvjetima, a dosad je obavio više od 50 letova iako se očekivalo do pet.

NASA-in rover Perseverance je nedavno snimio 54. let helikoptera na Marsu, koji je obavljen početkom augusta. Nakon što je Ingenuity doživio anomaliju zbog koje je brzo sletio, NASA je obavila ovaj test kako bi se osiguralo da navigacijski sistem i dalje radi bez problema, a rezultat testa je bio pozitivan.

Na videu se vidi kako Ingenuity pokreće svoje rotore i polijeće, nakon toga lebdi na visini od oko pet metara iznad površine, a potom slijeće.

Perseverance je snimio ovaj test s udaljenosti od 55 metara.

Inače, rover uz svog partnera istražuje stijene i tlo tražeći "objekte, supstance i/ili uzorke čije porijeklo zahtijeva biološki agens".

"Ključni cilj misije Perseverancea na Marsu je astrobiologija uključujući potragu za znakovima nekadašnjeg mikrobnog života", saopćeno je iz NASA-e.