Nauka
23

NASA objavila do sada najbolju fotografiju misterioznih svjetala na Ceresu

Klix.ba
Misterija koja okružuje nekoliko svjetlećih tački na površini patuljaste planete Ceres dobila je novu dimenziju nakon što je NASA objavila do sada najdetaljniju fotografiju fenomena.

Patuljasta planeta koja se nalazi između Marsa i Jupitera našla se u centru interesovanja javnosti nakon što je NASA-ina svemirska letjelica Dawn 16. maja fotografisala njenu površinu. Na fotografijama je potom uočeno područje široko oko 90 kilometara, a koje karakteriše svjetlost nepoznatog porijekla.

Iako su naučnici upoznati sa Ceresovim svjetlima još od 2004. godine kada ih je primijetio teleskop Hubble, tek je letjelica Dawn probudila veliko interesovanje zbog činjenice da se i pored fotografija visoke rezolucije ne da razaznati porijeklo svjetla.

Trenutne hipoteze o mogućem razlogu blještavila jesu specifičan led ili depoziti soli. Naučnici NASA-e vjeruju kako je 25 posto Ceresa načinjeno od vode, a neki vjeruju kako bi patuljasta planeta zapravo mogla imati više slatke vode nego naša Zemlja.

"Svjetla imaju osobine koje odgovaraju refleksiji leda, a i spektar odbijene svjetlosti također odgovara ledu, tako da je je vjerovatnoća o zamrznutoj vodi vrlo visoka", rekao je astronom Christopher Russell.