Dokaz života?
101

NASA na Marsu pronašla organsku tvar u drevnoj stijeni

Klix.ba
Mjesto pronalaska
Mjesto pronalaska
Organska materija otkrivena je na površini Marsa. Za to je zadužen NASA-in Curiosity rover koji je uzeo uzorke iz stijene stare tri milijarde godina u krateru Gale. Također, detektovan je i metan u atmosferi Crvene planete.

Ova organska materija može biti dokaz postojanja drevnog života na ovoj planeti. Metan se smatra najjednostavnijom organskom molekulom i ima je na Saturnu i Jupiterovim mjesecima koji bi mogli biti pogodni za život. Kako piše CNN, ako život postoji na nekoj od planeta, onda je možda u nekoj sasvim drugoj formi od one koju razumijemo mi na Zemlji.

Istraživači vjeruju kako je ovo veliko otkriće u polju astrobiologije. Dva istraživanja otkrivaju nove detalje o tome kako metan postoji na planeti, što bi nam moglo pomoći da shvatimo bogatu geologiju Marsa.

"Ova nova otkrića su poruka Marsa da ostane na istom kursu i tragamo za dokazom života. Siguran sam da će naša planirana misija imati još mnoga velika otkrića na Crvenoj planeti", rekao NASA-in naučnik Thomas Zurbuchen.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Površina Marsa je danas nepogodna za život, ali u prošlosti je skoro pa sigurno imala tekuću vodu, što je sigurno pridonosilo razvoju života.

Curiosity rover je bio na području nekadašnjeg velikog jezera, te se zavukao u rupu u kojoj su otkrivene ove dvije stvari, što sugeriše da je voda iz jezera imala sve potrebne sastojke za život.

Novi podaci ukazuju da je metan skladišten ispod površine planete. Sezonske promjene ga potjeraju vani na površinu, gdje ga je Curiosity rover i pronašao.

Kada su upitanju organske molekule iz dreven stijene, Curiosity je uzorke uzeo i zagrijao ih kako bi ih analizirao. Tada je otkriveno da postoji određena tvar koja je slična tvari iz organski bogatih stijena na Zemlji.