Test sistema odbrane
77

NASA lansirala letjelicu Dart koja će se sudariti s asteroidom

D. B.
Američka svemirska agencija NASA započela je misiju čiji je cilj testirati tehnologiju koja bi jednog dana mogla skrenuti opasni asteroid s njegove putanje prema Zemlji.

Riječ je o letjelici Dart koja je lansirana u svemir pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9, koja će se sudariti s asteroidom Dimorphosom. Cilj testne misije je ustanoviti koliko će se sudarom moći promijeniti njegova brzina i putanja.

Ukoliko bi se kosmički objekt promjera 500 metara sudario s našom planotom, došlo bi do uništenja veličine kontinenta.

Falcon 9 raketa s letjelicom Dart lansirana je jutros i baze svemirskih snaga Vanderberg u Kaliforniji i to je prvi pokušaj skretanja asteroida s putanje kako bi se stekla saznanja o mogućnostima zaštite zemlje od asteroida. Dimorphos će poslužiti za ovaj test iako ne predstavlja prijetnju našoj planeti.

Asteroidi su ostaci gradivnih blokova Sunčevog istema, a rijetki su slučajevi kada se na putu oko Sunca nađu na putanji Zemlje, odnosno kada se njihove putanje presjecaju.

Msija Dart je vrijedna 325 miliona dolara, a njen cilj su asteroidi Didymos prečnika 780 metara i Dimorphos prečnika 160 metara.

Nakon što napusti Zemljinu gravitaciju, Dart će slijediti svoju orbitu oko Sunca, srest će se s asteroidom u septembru 2022. godine i udariti u njega brzinom od 6,6 m/s. To bi trebalo promijeniti njegovu brzinu tek za dio milimetra po sekundi, ali i njegovu orbitu. Iako se radi o maloj promjeni, takva promjena bi mogla biti dovoljna da skrene objekt s putanje koja bi dovela do sudara sa Zemljom.