Nauka
0

NASA lansirala dvije svemirske letjelice – blizance za nadgledanje Sunca

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
NASA je lansirala svemirske letjelice blizance, koji treba da na Zemlju pošalju prvi trodimenzionalni prikaz Sunca, te da pročavaju jake solarne oluje tokom svoje dvogodišnje misije. Američka agencija je lansirala misiju pod nazivom STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatories), kasno u srijedu iz Cape Canaveral na Floridi.

Moduli veličine vozila za golf će iskoristiti mjesečevu gravitaciju da bi zauzeli zasebne orbite prema Suncu. Kao što ljudi koriste oči da bi stekli percepciju dubine, različite slike sa dvije letjelice će omogućiti astronomima da formiraju trodimenzionalne slike sunca.

Moduli će skupljati podatke o jakim solarnim olujama, koji remete rad satelita, radio komunikacija i elektroenergetske mreže na Zemlji.

Takve oluje mogu uzrokovati i posebno jake aurore – noćne prikaze svjetlosti poznate i kao sjeverna i južna svjetlost. Misija će pomoći ljudima koji dizajniraju satelite i druge svemirski-bazirane tehnologije, da minimiziraju smetnje koje uzrokuju ove solarne oluje, rečeno je od strane NASA naučnika u pripremljenoj izjavi.

Vezani članci