Lansiranje 2024. godine
3

NASA izabrala raketu New Glenn za naučnu misiju na Mars

D. B.
Američka svemirska agencija NASA izabrala je raketu New Glenn kompanije Blue Origin za svoju naučnu misiju na Mars.

Ovo je NASA-in prvi interplanetarni ugovor, a misija je nazvana Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers ili kraće ESCAPADE. Dizajnirana je za proučavanje magnetosfere crvene planete pomoću dvije svemirske letjelice. NASA planira obaviti lansiranje krajem 2024. godine, što znači da nećemo dugo čekati da konačno vidimo raketu New Glenn u akciji.

Raketa New Glenn predstavlja odgovor kompanije Blue Origin na raketu Falcon Heavy, koju je proizvela kompanija SpaceX. Blue Origin je prvobitno planirao lansirati New Glenn 2020. godine, NASA ga je te godine odobrila za buduće naučne i istraživačke misije bez posade, no uslijedila su odgađanja za 2021., a potom i za 2022. godinu. Krajem marta prošle godine je rečeno da lansiranja neće biti te da se razmatra novi datum.

NASA je dala ugovor Blue Originu za ESCAPADE misiju u sklopu programa Venture-Class Acquisition of Dedicated and Rideshare (VADR), koji je dizajniran poticanje rasta komercijalnih lansiranja u SAD-u. Agencija namjerava koristiti rakete učesnika programa za lansiranje "malih satelita i Class D tereta" koji može "tolerisati veći rizik".

Drugim riječima VADR ugovori su namijenjeni misijama niže cijene.

"Upotrebom nižeg nivoa osiguranja misije i najboljih komercijalnih praksi za lansiranje raketa, ovi fleksibilni ugovori pomažu u proširenju pristupa svemiru kroz niže troškove lansiranja", navodi NASA u saopćenju vezanom za New Glenn.

Lansiranje misije ESCAPADE će biti obavljeno iz Cape Canaverala na Floridi, a put do Crvene planete trajat će oko 11 mjeseci. Nakon toga će biti potrebno još nekoliko mjeseci da svemirske letjelice stignu u orbitu idealnu za prikupljanje informacija o magnetosferi Marsa. Prikupljeni podaci će pomoći naučnicima da bolje razumiju situaciju u svemiru, kako bi mogli bolje zaštititi astronaute i satelite tokom kontinuiranog istraživanja.