Nauka
8

NASA isplanirala kolonizaciju Venere tako da nikada ne dotaknemo njenu površinu

Klix.ba
NASA planira da pošalje ljude na Veneru, ali ne na njenu površinu, već u njene oblake.

"Venera je možda najsličnija Zemlji od svih planeta u Solarnom sistemu", rekao je Chris Jones iz Američke svemirske agencije (NASA). Jones je dio podorganizacije unutar NASA-e, koja se bavi svemirskim misijama, a trenutna okupacija je misija HAVOC ili High Altitude Venus Operational Concept.

Kada se govori o "sličnosti" sa Zemljom, Jones zapravo misli na visinu od 48 kilometara, gdje su atmosferske prilike slične onima na nivou naših mora. Kada je riječ o površini Venere, ona je pravi pakao, jer "okolnosti" pritiska i temperature vrlo lako mogu topiti olovo.

Nekoliko misija na Veneru koje su svojevremeno slali SAD i Sovjetski Savez pokazale su da instrumenti "preživljavaju" maksimalno nekoliko sati, nakon čega se doslovno istope.

Zamišljena misija podrazumijeva zrakoplove koji će se održavati uz pomoć balona napunjenih helijem, a cijeli projekat je već detaljno isplaniran mada je jasno da je planiranje puno lakše od samog izvršenja.

"Ne postoji razlog da ljudi ne posjete Mars, ali ukoliko poredimo, Venera je prvo mjesto koje bi trebali posjetiti", rekao je član HAVOC-a Dale Arney.