Nauka
0

NASA-ini naučnici potvrdili: Zemlja uzrokuje potrese na Mjesecu

Klix.ba
Jedna od najnovijih pukotina na Mjesečevoj površini (Foto: LRO/NASA)
Jedna od najnovijih pukotina na Mjesečevoj površini (Foto: LRO/NASA)
Naučnici u NASA-i su došli do zaključka da Zemljina gravitacija uzrokuje potrese na Mjesecu.

Odranije je poznat utjecaj plimnih sila Mjeseca na Zemlju, no sve do sada se nije znalo sa sigurnošću kako i da li je proces obostran.

S obzirom na to da je gravitaciono polje Zemlje mnogo veće u odnosu na Mjesečevo, veliki potresi na našem prirodnom satelitu stvaraju ogromne pukotine i litice na površini Mjeseca.

NASA-ini naučnici su došli do ovog saznanja nakon analiziranja podataka prikupljenih sa Lunar Reconnaissance Orbitera (LRO), svemirske letjelice koja je u Mjesečevoj orbiti od 2009. godine.

Već 2010. NASA-ini naučnici su pomoću LRO-a došli do otkrića 14 novonastalih pukotina, no sve do sada nisu željeli izaći u javnost s definitivnom potvrdom uzroka potresa koji su stvorili više od 3.000 novih pukotina i litica na Mjesecu.

"Primijetili smo šablon prema kojem se pojavilo više od hiljadu pukotina i litica, a sada smo sigurni da je uzročnik svega Zemljino gravitaciono polje", izjavio je NASA-in naučnik Tom Watters.

Mjesec se svake godine udaljava od Zemlje za skoro četiri centimetra, što pojačava efekat Zemljine gravitacije na Mjesečevu koru.

"Otkriće oko hiljadu novonastalih pukotina i litica koje su posljedica Zemljinih plimnih sila, baca novo svjetlo na naše razumijevanje veoma složenog odnosa između našeg planeta i Mjeseca", dodao je Watters.