Nove procjene
14

NASA-ina misija slanja astronauta na Mjesec će vjerovatno biti odgođena

D. B.
Lansiranje ogromne rakete na kojoj radi američka svemirska agencija NASA s ciljem slanja astronauta na Mjesec vjerovatno će ponovo biti odgođeno, a problem je budžet.

Prema novom izvještaju odjela američke vlade zaduženog za analizu NASA-inog projekta, postoje problemi s rasporedom i prekoračenje budžeta razvojnog programa rakete.

U proteklih deset godina NASA je razvijala dva ključna svemirska vozila koja mogu odvesti ljude dalje od orbite, jedan je Space Launch System, odnosno SLS, masivna raketa koja može odvesti ljude do Mjeseca, a druga je kapsula za posadu nazvana Orion. Ova kapsula će se smjestiti na vrh rakete SLS, a u njoj će biti astronauti. Lansiranje je trebalo biti obavljeno još 2017. godine, ali je prvi let konstantno odgađan. Prema posljednjim procjenama, to bi se trebalo dogoditi u junu 2020. godine. SLS program također prekoračuje budžet za milijardu dolara.

Međutim, najnoviji izvještaj govori da NASA vjerovatno neće ispoštovati rok, nego da će se lansiranje obaviti u junu 2021. godine.

Uprkos većim troškovima od očekivanih, NASA i dalje daje nagradne bonuse Boeingu i Lockeedu, glavnim partnerima za SLS i Orion, a oni iznose 200 miliona dolara. Ta sredstva se daju partnerima za dobre performanse i praćenje rasporeda.

SLS i Orion su ključni za povratak ljudi na Mjesec.