{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA-ina ekspedicija planira "okusiti i pomirisati Sunce"

S
4.9.2010. u 19:45
0
11
NASA-ina ekspedicija planira "okusiti i pomirisati Sunce"
0
NASA-ina ekspedicija planira "okusiti i pomirisati Sunce"
Međunarodna svemirska agencija (NASA) u planu ima novu ambicioznu misiju proučavanja Sunca iz neposredne blizine, a Lika Guhathakurta, jedan od naučnika, poručuje: "Prvi put ćemo biti u prilici da dotaknemo, okusimo i pomirišemo naše Sunce."
Projekat "Solar Probe Plus" bit će izveden najkasnije do 2018. godine i to letjelicom veličine auta koja će se smjestiti direktno u Sunčevu atmosferu, bliže od ijedne druge letjelice, da bi otkrila neke od najvećih misterija u svemiru.

Kako se bude približavala površini Sunca, njen revolucionarni ugljeni štit podnijet će temperature veće od 1.400 stepeni Celzijusa te intenzivnu radijaciju.

Stručnjaci se nadaju da će letjelica uspjeti snimiti Sunce izbliza, omogućujući naučnicima da bolje razumiju, karakteriziraju i predvide okolinu Sunca te se pripreme za buduća istraživanja.

"Eksperimenti koji su odabrani za misiju 'Solar Probe Plus' posebno su osmišljeni da odgovore na dva ključna pitanja solarne fizike - zašto atmosfera Sunca ima veću temperaturu nego njegova vidljiva površina i šta pokreće vjetrove na površini Sunca koji utječu na Zemlju i naš solarni sistem", izjavio je Dick Fisher, direktor NASA-inog odjela za heliofiziku u Washingtonu. "Već se decenijama trudimo da odgovorimo na ova pitanja, a ova bi misija time konačno mogla rezultirati."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: