Zauvijek izgubljen?
0

NASA-in rover na Marsu ne funkcioniše godinu dana

Sarajevo-x.com
Prošlo je malo više od godinu dana otkada se rover Spirit američke svemirske agencije NASA nije "probudio" iz zimske hibernacije, piše Daily Mail.

NASA-ini naučnici imaju sve manje nade da će ponovo uspostaviti komunikaciju sa roverom Spirit koji se nalazi na Marsu.

Kontrolori misije svemirske agencije NASA su posljednji put dobili informacije od rovera 22. marta 2010. godine. Uprkos jednogodišnjem neuspjehu, kontrolori će nastaviti pokušavati uspostaviti komunikaciju.

Ukoliko se kontakt ne ostvari u sljedećih mjesec dana, NASA će se fokusirati na ispravnog rovera pod nazivom Opportunity.

Menadžer programa John Callas u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji, priznao je da je razlog za gubitak komunikacije sa Spiritom ozbiljniji od problema sa napajanjem.

Rover na solarni pogon se zaglavio u pjesku 2009. godine tokon rutinske vožnje. Uprkos naporima da se oslobodi, ostao je zaglavljen, te se nije mogao nageti prema suncu prilikom nastanka marsovske zime.

Tokom prethodnih marsovskih zima, rover je pronašao padinu na kojoj je mogao primati maksimalnu količinu sunca u vrijeme kada je ona jako mala zbog niskog ugla sunca tokom marsovske zime. U tim mjesecima je ograničena količina energije koju mogu skupiti solarni paneli.

Spirit je dizajniran tako da se "probudi" iz hibernacije i komunicira sa Zemljom kada njegove baterije imaju adekvatno napajanje. Ukoliko su baterije izgubile previše energije, Spiritov sat je mogao stati, tako da bi rover "izgubio" pojam o vremenu.

Rover bi mogao biti "probuđen", ali ne bi znao razlikovati periode dana.

Ray Arvidson sa Univerziteta Washington u St. Louisu tvrdi da su šanse 50-50 da će se Spirit "probuditi"."Iznenadio bih se kad bi smo uspjeli ponovo uspostaviti komunikaciju sa Spiritom, bio bih iznenađen i sretan u isto vrijeme. Prošlo je dosta vremena", rekao je Arvidson.

Kontrolori na Zemlji pokušavaju uspostaviti komunikaciju sa roverom putem različitih frekvencija i u različitom periodu dana u slučaju da je unutrašnji sat prestao raditi, te da je Spirit izgubio pojam o vremenu. Kontrolori pokušavaju upaliti i rezervni radio-transmiter u slučaju da je glavni prestao funkcionisati.

Nakon određenog vremena, NASA će morati proglasiti Spirit izgubljenim ukoliko se komunikacija ne uspostavi. Kada se to dogodi, fokusiranje na misiju će biti značajno smanjeno sve do kraja godine.

Spirit i Opporunity su na površinu Marsa padobranom spušteni 2004. godine, na suprotnim stranama planete. Oba rovera su u svojoj misiji prikupili geološke dokaze o postojanju vode na Crvenoj planeti.

Dok je mjerač pređenih kilometara na Spiritu zabilježio samo 7,7 kilometara, rover Opportunity je završio istraživanje oboda kratera Santa Maria, i kreće se ka drugom krateru. Do sada je prešao 26,7 kilometara.

Astronom Jim Bel sa Državnog univerziteta Arizone je rekao da je prekid komunikacije usljedio u najgore moguće vrijeme jer je Spirit nosio vrijedna naučna istraživanja.

"Razočarat ćemo se ukoliko misija popadne, ali smo ipak imali fenomenalne avanture s ovim roverom", rekao je Bell.