Oboren rekord iz 1976.
19

NASA-in "Parker" je Suncu najbliža svemirska letjelica u historiji

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
NASA je potvrdila da se njena letjelica "Parker" nalazi bliže Suncu nego bilo koja druga svemirska letjelica u historiji.

Letjelica je oborila rekord od 26,6 miliona kilometara koji je 1976. godine postavila "Helios-2", prenosi Sky News.

Sonda će se nastaviti približavati Suncu sve dok ne prođe kroz vanjsku atmosferu prvi put sljedeće nedjelje, prolazeći 25 miliona kilometara od solarne površine.

Tokom narednih sedam godina napravit će 24 bliskih preleta Suncu, koji će na kraju dostići samo sedam miliona kilometara udaljenosti.

Solarna sonda "Parker" je prva NASA-ina svemirska letjelica koja se zove po naučniku koji je još uvijek živ.

Eugene Parker, 91-godišnji astrofizičar, pretpostavio je postojanje solarnog vjetra, tj. stabilnog, supersoničnog toka čestica koji dolazi sa Sunca.

Također, ovaj naučnik je prisustvovao lansiranju sonde u augustu ove godine.

Inače, ideja NASA-inih naučnika o iznimno bliskom susretu njihove sonde i Sunca datira još iz 1958. godine. Najnovija tehnologija omogućava da svemirski brod, koji je inače izuzetno malih dimenzija i težine, putuje nevjerovatnom brzinom, a uz to može podnijeti ekstremne promjene temperature.

Tačnije, naučnici su pronašli načine za osiguravanje automatizirane i bespilotne sode na način da se ne topi u ekstremnoj vrućini i zračenju. Revolucionarni karbonski toplotni štit štiti letjelicu, dok će praksa korištenja vode unutar letjelice radi hlađenja i dalje koristiti.

Projekt vrijedan 1,5 milijardi dolara omogućava naučnicima da bolje razumiju solarni vjetar i geomagnetne oluje,koji riskiraju da izazovu haos na Zemlji kompromitujući električnu mrežu.