Četvrtog dana misije
36

NASA-in orbiter fotografisao indijski lander na Mjesecu

D. B.
Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju indijskoj lunarnog landera, koji se nalazi na površini Mjeseca.

Riječ je o NASA-inom Lunar Reconnaissance Orbiteru, koji je svojom kamerom fotografisao indijski lander Vikram iz misije Chandrayaan-3. Vikram je obavio meko slijetanje blizu južnog pola Mjeseca 23. augusta, a nakon toga je ispustio rover Pragyan. Fotografija Vikrama je nastala četiri dana nakon njegovog slijetanja na lunarnu površinu.

Vikram je vidljiv kao sićuštna tačkica u samom centru fotografije.

Misija Chandrayaan-3 je omogućila Indiji da postane prva zemlja koja je uspješno obavila slijetanje blizu južnog pola Mjeseca. Preciznije, Vikram se spustio oko 600 kilometara od južnog pola.

Indija se tako pridružila elitnom klubu zemalja koje su ostvarile meko slijetanje na Mjesec, a među njima su SAD, bivši SSSR i Kina.

Lander i rover su proveli deset dana prikupljajući podatke i praveći fotografije na lunarnoj povrišni te su premašili ciljeve svoje misije.

Indijska svemirska agencija ISRO je tokom vikenda saopćila da su lander i rover sada u hibernacijskom modu zbog početka noći na Mjesecu. Ovaj mod je potreban kako bi preživjeli niske temperature, no ISRO se nada da će se "probuditi" oko 22. septembra kada počne novi lunarni dan.

Sunčeva svjetlost im je potrebna kako bi napunili baterije i mogli funkcionisati.