Neuspjelo lansiranje
0

NASA-in istraživački satelit pao u okean

SRNA
Foto: PA
Foto: PA
Satelit za posmatranje Zemlje američke agencije NASA nije uspio da dostigne planiranu orbitu poslije noćašnjeg lansiranja i pao je u vode južnog Pacifika, saopštila je agencija.

Satelit vrijedan 424 miliona dolara bio je suviše težak za dostizanje orbite, a inžinjeri za sada ne znaju zašto se to dogodilo, jer u prvih nekoliko minuta leta nisu registrovane bilo kakve anomalije.

Nekoliko minuta kasnije postalo je očigledno da se satelit nije odvojio od rakete-nosača i da je pao u okean, rekli su zvaničnici NASA-e.

Lansiranje ovog satelita, koji je trebalo da učestvuje u ispitivanju aerosolnih uticaja na klimu, odgođeno je 23. februara zbog neuobičajenih očitavanja na kontrolnim uređajima 15 minuta prije polijetanja.

Satelit je lansiran noćas iz vazduhoplovne baze Vandenberg, u Klaiforniji, na raketi Taurus XL, ali je NASA ubrzo saopštila da raketa usporava i da neće stići do orbite.

Sličan gubitak dogodio se u februaru 2009. godine, kada je satelit namijenjen za mjerenje globalnih emisija karbon dioksida pao u okean nedaleko od Antarktika, nakon što nije dostigao planiranu orbitu. Ovaj događaj zadao je veliki udarac nauci o Zemljinoj klimi.