Polijeće 11. aprila
0

NASA-in helikopter se priprema za historijski let na Marsu

A. B.
Helikopter Ingenuity, Foto: NASA
Helikopter Ingenuity, Foto: NASA
Eksperimentalni helikopter Ingenuity koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars, priprema se za historijski let Crvenom planetom koji bi trebao biti 11. aprila.

Ovi informaciju je potvrdila NASA na Twitteru.

"MarsHelicopter se priprema napraviti nešto što još nikada nije izvedeno - kontrolirani let na drugoj planeti", napisala je NASA.

Maleni helikopter, težak 1,8 kilograma stigao je na Mars u februaru unutar rovera Perseverance te je već poslao svoj prvi izvještaj kontrolnim centru u Pasadeni u Kaliforniji nakon slijetanja.

Ingenuity bi trebao poletjeti s platforme dimenzija 10 na 10 metara. Tokom leta trebao bi postići visinu od oko tri metra, ostati na jednom mjestu 30-tak sekundi, okrenuti se i vratiti na tlo.

Let će biti u potpunosti autonoman i izvršen na osnovu naredbi koje će biti poslane sa Zemlje dan ranije. Kamera od 13 MP će praviti fotografije tokom leta, dok će kamere na Perseveranceu fotografisati helikopter u letu. Sve fotografije će biti poslane na Zemlju.

Helikopter se napaja litijevim baterijama i mogao bi pokušati još nekoliko letova tokom otprilike mjesec dana, prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu poput temperature od minus 90 stepeni Celzija, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

Rover Perseverance, koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u februaru nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam mjeseci.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea je potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u periodu kada je nastajao život na Zemlji, piše The Wall Street Journal.