Tokom 51. leta
18

NASA-in helikopter Ingenuity fotografisao rover Perseverance na Marsu

D. B.
Helikopter Ingenuity, koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars, fotografisao je rover Perseverance tokom svog 51. leta na Crvenoj planeti.

Let je obavljen u subotu 22. aprila, a Ingenuity je fotografisao rover Perseverance s visine od 12 metara iznad marsovske površine. Na fotografiji se rover vidi u gornjem lijevom uglu, dok je pozadina crveno tlo. Rover je teže uočljv zbog velikih stijena koje se nalaze na površini Marsa.

NASA-in Laboratorj za mlazni pogon je objavio fotografiju na Twitteru uz informaciju da je 51. let Ingenuityja trajao nešto manje od 137 sekundi, a mali helikopter je preletio ukupno 188 metara.

Dva robota se nalaze na Crvenoj planeti i smjenjuju se u pravljenju impresivnih fotografija. Prošle sedmice je rover fotografisao helikopter i veću količinu marsovske prašine na njegovim propelerima.

Ingenuity je obavio 51. let svega devet dana nakon jubilarnog 50. leta. Riječ je o helikopteru teškom 1,8 kg koji ima dva rotora, a koji je prvobitno trebao obaviti samo pet letova u rijetkoj marsovskoj atmosferi te pokazati da li je let uopće moguć na Marsu. Historija je ispisana u aprilu 2021. godine tokom prvog leta, no Ingenuity se nastavio dokazivati polijetanjima i slijetanjima.

S obzirom da je zbog velike udaljenosti između Marsa i Zemlje daljinsko pilotiranje nemoguće, Ingenuity leti prema ranije programiranim putanjama. On je na neki način postao skaut za Perseverance te pomaže u identificiranju interesantnih lokacija za rover i njegovu misiju potrage za nekadašnjim životom na Marsu.

Osim što pozira za fotografije, Perseverance prikuplja uzorke tla koji će jednog dana biti transportovani na Zemlju u okviru ambiciozne Mars Sample Return misije.

U ovoj zajedničkoj misiji NASA-e i Evropske svemirske agencije, na Mars će biti poslani helikopteri koji će prikupiti uzorke s tla gdje ih je ostavio Perseverance ukoliko to bude potrebno. Ipak, prvi plan je da Perseverance dostavi epruvete s uzorcima do raketnog landera, a ako ne uspije, njegov posao će obaviti helikopteri.

ESA-in Earth Return Orbiter će poslati uzorke na Zemlju, a slijetanje u pustinju u Utahu planirano je za 2033. godinu.