Nauka
19

NASA i Hawking rade na nanoletjelici koja će putovati brzinom 20 posto brzine svjetlosti

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA udružila je snage sa Stephenom Hawkingom u njegovom projektu gradnje nanoletjelica koje bi mogle dostići brzinu jednaku petini brzine svjetlosti.

Ukoliko realizacija projekta bude uspješna, letjelice pod nazivom "StarChip" mogle bi do najbližeg zvjezdanog sistema Alpha Centauri doći za 20 godina. Podsjećamo, Hawking je u aprilu ove godine predstavio Breakthrough Starshot.

Radi se o projektu u okviru kojeg bi došlo do lansiranja malih letjelica koje bi se uputile ka skupu zvijezda Alpha Centauri. U realizaciji su se Hawkingu pridružili ruski milijarder Yuri Milner i Korejski institut za nauku i tehnologiju.

Letjelice, njih blizu 1.000, kretale bi se takozvanim laserskim jedrom. To podrazumijeva korištenje lasera usmjerenih na letjelice, slično kao što se vjetar koristi na Zemlji usmjeravanjem jedra. Laseri će svoje izvorište imati na našoj planeti i stvarat će ubrzanje malim svemirskim brodovima.

NASA-ina uloga očitovala bi se u pospješivanju izdržljivosti nanoletjelica. Naime, postoji bojazan da bi se oni pokvarili prije nego dođu do prve zvijezde van našeg sunčevog sistema, a zbog izuzetne radijacije u međuzvjezdanom prostoru. NASA je prošle sedmice predložila nekoliko rješenja.

Prvi prijedlog bio je izbjeći područja visoke radijacije, ali bi ta odluka uzrokovala produženje putovanja za nekoliko godina.

Drugi prijedlog jeste dodatna zaštita nanoletjelica, ali bi dodatna masa i veličina znatno usporile nanoletjelicu, što bi opet uzrokovalo kašnjenje.

Treći prijedlog jeste ugradnja silikonskog čipa čija bi uloga bila popravljanje štete uzrokovane radijacijom.

Koji god prijedlog bude usvojen kao konačno rješenje, pred naučnicima i inžinjerima ostaje mnogo posla kako bi nanoletjelice na najbolji mogući način pripremili za historijski let.

Petina brzine svjetlosti je blizu 60.000 kilometara u sekundi, a Alpha Centauri je od Zemlje udaljen nešto više od 4,2 svjetlosne godine.