Nauka
0

NASA: "Discovery" uspješno pristao uz ISS

FENA
AP
AP
Američka letjelica Discovery sletjela je u ponedjeljak navečer uz Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nakon dva dana leta koji je započeo spektakularnim noćnim lansiranjem, prvim nakon nesreće Columbije 2003.

Dvije svemirske letjelice spojile su se nakon 23 sata po srednjoevropskom vremenu (CET), dok su se nalazile 354 km iznad Zemlje sjeverozapadno od Bangladeša, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Zapovjednik Discoveryja Mark Polansky je prije pristajanje uz dok orbitalne stanice uzdužno zarotirao brod za 360 stupnjeva kako bi posada ISS-a mogla fotografirati njegovu zaštitnu oplatu. Fotografije će analizirati inženjeri NASE u potrazi za oštećenjima.

Taj i drugi sigurnosni postupci uvedeni su nakon što je oštećenje na krilu, izazvano komadom pjene otpale kod lansiranja, dovelo do eksplozije Columbije zbog usijanja oplate kod ulaska u Zemljinu atmosferu.

"Dobrodošli na palubu", pozdravio je zapovjednik ISS-a Michael Lopez-Alegria sedmočlanu posadu Discoveryja. Dolazak astronauta po tradiciji je pozdravljen i brodskim zvonom.

NASA je misiju Discoveryja opisala kao jednu od nasloženijih. Radovi koje će tokom jednosedmičnog boravka obaviti njegovi astronauti ključni su za sljedeće planirane misije.

Astronauti, među kojima je i Christer Fuglesang iz Evropske svemirske agencije (ESA), na stanici trebaju montirati solarne panele za napajanje dodatnih modula koji će biti nadograđeni iduće godine. Solarni paneli dopremljeni su na ISS prilikom septembarskog leta NASA-inog raketoplana.

Dok će na tri predviđene svemirske šetnje montirati nove solarne panele, sustavi za održavanje života na stanici i drugi kritični sustavi bit će prebačeni na privremeno napajanje strujom, koje osigurava samo 50 posto od uobičajene snage.

Od sedam članova posade, Sunita Williams leti samo u jednom smjeru, jer će ostati na ISS-u zamjenjujući njemačkog astronauta Thomasa Reitera, koji se s Discoveryjem vraća na Zemlju.

NASA se utrkuje s vremenom, prenosi Hina, kako bi dovršila montažu Međunarodne svemirske stanice (ISS) prije nego islužena flota "space shuttlea" ode u mirovinu 2010. godine. Potrebno je još najmanje 14 misija kako bi se kompletirala svemirska stanica vrijedna 100 milijardi dolara.