Do 2024. godine
11

NASA će poslati astronaute na trajni boravak u bazi koja će kružiti oko Mjeseca

Klix.ba
Astronauti Američke svemirske agencije NASA-e uskoro će živjeti u bazi koja će kružiti oko mjeseca, potvrdio je američki potpredsjednik Mike Pence.

Govoreći u NASA-inom Svemirskom centru Johnson prije nekoliko dana Pence je otkrio viziju budućnosti američkog istraživanja svemira. On je kazao da će nova svemirska baza biti uspostavljena i operativna do 2024. godine.

"Naša pažnja je ponovo usmjerena na Mjesec, više nismo zadovoljni ostavljanjem otisaka stopala i odlaskom. Vjerujemo da je došlo vrijeme da Sjedinjene Američke Države iskoristi sve što su naučile u proteklim desetljećima, da primjene genijalnost i kreativnost NASA-e te da uspostave stalno prisustvo oko Mjeseca i na njemu", izjavio je Pence.

NASA trenutno razvija satelit Lunar Orbital Platform-Gateway koji će biti lansiran u svemir 2022. godine te će služiti kao baza za misije istraživanja dubljeg svemira.

"Samo nekoliko godina smo udaljeni od lansiranja prvih gradivnih blokova Gatewayja u svemir, čime ćemo naučnu fantastiku pretvoriti u stvarnost. Naša administracija neumorno radi kako bi se američka posada našla na Lunar Orbital Platformi do kraja 2024. godine", rekao je američki potpredsjednik.

On je istakao da će predsjednik SAD-a Donald Trump ponovo učiniti američki svemirski program velikim.

"Otkazivanja prethodnih pokušaja odlaska na Mjesec govore NASA-i, našoj zemlji i cijelom svijetu da Amerika više nije ozbiljna u ljudskom istraživanju svemira. Pričali smo o odlasku na Mars, ali bez Mjeseca kao temelja, bez jačeg komercijalnog partnerstva koje će nam pomoći da ostvarimo cilj i bez ljudske posade na Marsu, sve to je samo želja", dodao je Pence.