Veoma važan test
5

NASA će namjerno izazvati sudar sonde DART i mjeseca Dimorphosa

D. B.
Američka svemirska agencija NASA namjerno će poslati svoju sondu DART (Double Asteroid Redirection Test) prema mjesecu nazvanom Dimorphos.

Radi se o mjesecu asteroida Didymos do kojeg će DART stići 2022. godine. Sudar će biti demonstracija sistema za odbijanje asteroida koji je dizajniran da preusmjerava svemirske stijene od Zemlje. Didymosov mjesec je meta testiranja, privremeno je nosio ime Didymos B, a novo ime Dimorphos je usvojeno ove sedmice.

Evropska svemirska agencija (ESA) je veličinu Dimorphosa uporedila s Velikom piramidom u Egiptu.

DART je dizajniran za kinetički udar, a to znači da će udariti Dimorphos kako bi ga preusmjerio. Ako test bude uspješan, ova metoda bi se eventualno mogla koristiti za promjenu putanje asteroida koji bi mogli biti opasni po Zemlju.

Opasni asteroidi su globalni problem kojim se ne bavi samo NASA. Mali satelit Italijanske svemirske agencije će pratiti DART, a dvije godine kasnije će ESA lansirati letjelicu pod nazivom Hera koja će posjetiti Didymos i analizirati rezultate DART misije.

DART će biti lansiran 2021. godine, a Didymos i Dimorphos nisu opasni po Zemlju. Ipak, poslužit će kao vrijedan test u procesu traženja novih načina zaštite naše planete.