{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napokon otkrivena Božija čestica?

S
2.7.2012. u 13:12
35
68
Napokon otkrivena Božija čestica?
35
Napokon otkrivena Božija čestica?
Poslije skoro pola vijeka traganja, naučnici su, izgleda, uspjeli da potvrde postojanje tzv. Božije čestice, odnosno Higgsovog bozona.
Tokom eskperimenata stvoreni su uslovi za koje se smatra da su postojali djelić sekunde nakon Velikog praska iz koga je, kako se vjeruje, nastao svemir.

"Sudarač" se nalazi u tunelu ispod granice između Švicarske i Francuske, a Funkcioniše tako što sudara zrake protona, subatomskih čestica, pri brzini koja gotovo dostiže brzinu svjetlosti.

Prema teoriji, u svakom trilionu sudara trebalo bi da nastane svega nekoliko Higgsovih bozona prije nego što se gotovo odmah raspadnu.

Njihovo raspadanje ostavilo bi trag koji bi se ogledao kao "veliki skok" na grafovima koji prate kretanja čestica.

Iako je tokom rada stvoreno 1.600 triliona sudara, manje od 300 puta pojavilo se nešto za šta naučnici misle da bi mogao biti Higgsov bozon.

Sada se vjeruje da su oba nezavisna istraživanja došla do istog rezultata.

CERN želi da oba tima potvrde postojanje Higgsovog bozona sa sigurnošću od pet sigmi, odnosno 99.99995 posto, što govori o značaju rezultata pokusa sa ovom neuhvatljivom česticom.

"Božija čestica" je ono što subatomskim česticama daje masu i zato je fizičari smatraju ključem za razumijevanje svemira.

Bez mase, subatomske čestice ne bi se mogle da se spoje u atome koji čine sve u svemiru, već bi samo letjele naokolo pri brzini svjetlosti.

Za srijedu je u Ženevi sazvana pres-konferencija na koju je pozvano pet vodećih fizičara, uključujući profesora Petera Higgsa po kojem je čestica i nazvana.

Naučna javnost vjeruje da je ova knferencija sazvana da bi CERN objavio otkriće "Božije čestice" - navode agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: