{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napetost i ljubomora za vrijeme simuliranog putovanja na Mars

F
6.11.2011. u 17:30
0
13
Napetost i ljubomora za vrijeme simuliranog putovanja na Mars
0
Napetost i ljubomora za vrijeme simuliranog putovanja na Mars
Šest dobrovoljaca koji su skoro godinu i po dana bili zatvoreni u kopiji svemirskog broda zbog simuliranja putovanja na Mars osjetili su ljubomoru za vrijeme misije, a pojavljivala se i napetost, izjavio je u nedjelju jedan ruski zvaničnik iz ovog projekta.
Raspodjela posla je bila uzrok nekoliko konflikata jer su "neki članovi posade morali puno raditi dok su se drugi često ponašali pasivno", izjavio je naučnik Aleksandar Suvorov, na kojeg se pozvala ruska Gazeta.

On je otkrio također kako su šest dobrovoljaca, Rusi Suhrob Kamolov, Aleksej Sitev i Aleksandar Smolevski, Francuz Romain Charles, italijansko-kolumbijski državljanin Diego Urbina i Kinez Wang Yu, bili ljubomorni naročito zbog poruka koje su dobivali od svojih bližnjih.

Nekada je "jedan član posade dobivao više vijesti od svojih bližnjih, a drugi manje. To je izazivalo lagani osjećaj ljubomore", kazao je on.

"Sačuvali smo jedinstvenu ekipu. Nije se podijelila na grupe", kazao je Suvorov.

Šest volontera je bilo zatvoreno 520 dana u kopiji svemirskog broda kako bi se simulirao put na Mars. U petak su napustili kapsulu, nakon uspješno obavljene misije.

Cilj je bio proučiti posljedice izolacije, odsustva dnevne svjetlosti i svježeg zraka što bi podnosili astronauti koji budu išli na Mars iako nikakva ekspedicija na ovu planetu nije predviđena u narednih 20 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: