{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nanotehnologija u službi restauracije umjetničkih djela

S
16.5.2007. u 08:37
0
0
Nanotehnologija u službi restauracije umjetničkih djela
0
Nanotehnologija u službi restauracije umjetničkih djela
Italijanski naučnici razvijaju tehnologiju uz pomoć koje će se na jednostavniji i jeftiniji način restaurirati slike i druga umjetnička djela. Tehnologiju razvija Piero Baglioni i njegove kolege sa Univerziteta u Firenci, javlja agencija UPI.
Naučnici Univerziteta u Firenci koji razvijaju ovu tehnologiju koriste vodene nano-kontejnere uz pomoć kojih će se restaurirati umjetnička djela koja su stoljećima nakupljala prljavštinu. Ovi naučnici se nadaju da će također spasiti vrhunska umjetnička djela koja su oštećena u poplavama i propalim pokušajima očuvanja.

Istraživači kažu da su sićušne kapljice agensa za čišćenje stavljene u vodu da bi se formirale mikro-emulzije koje imaju prednosti u odnosu na tradicionalne metode, a koje mogu uključivati čiste organske rastvarače. Mikro-emulzije imaju blaže djelovanje pri čišćenju koje će manje oštećivati osjetljive površine. Uz to, mikro-emulzije imaju za 95% manje organskih rastvarača.

"Ovi inovativni sistemi su veoma privlačni zbog manje količine organskih rastvarača, ali i zbog veoma efikasnog i blagog utjecaja prilikom čišćenja osjetljivih oslikanih površina", izjavio je jedan od naučnika.

Istraživanje će biti objavljeno u ovomjesečnom magazinu Američkog hemijskog društva Langmuir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: