Nauka
0

Nanotehnologija u službi restauracije umjetničkih djela

Sarajevo-x.com
Italijanski naučnici razvijaju tehnologiju uz pomoć koje će se na jednostavniji i jeftiniji način restaurirati slike i druga umjetnička djela. Tehnologiju razvija Piero Baglioni i njegove kolege sa Univerziteta u Firenci, javlja agencija UPI.

Naučnici Univerziteta u Firenci koji razvijaju ovu tehnologiju koriste vodene nano-kontejnere uz pomoć kojih će se restaurirati umjetnička djela koja su stoljećima nakupljala prljavštinu. Ovi naučnici se nadaju da će također spasiti vrhunska umjetnička djela koja su oštećena u poplavama i propalim pokušajima očuvanja.

Istraživači kažu da su sićušne kapljice agensa za čišćenje stavljene u vodu da bi se formirale mikro-emulzije koje imaju prednosti u odnosu na tradicionalne metode, a koje mogu uključivati čiste organske rastvarače. Mikro-emulzije imaju blaže djelovanje pri čišćenju koje će manje oštećivati osjetljive površine. Uz to, mikro-emulzije imaju za 95% manje organskih rastvarača.

"Ovi inovativni sistemi su veoma privlačni zbog manje količine organskih rastvarača, ali i zbog veoma efikasnog i blagog utjecaja prilikom čišćenja osjetljivih oslikanih površina", izjavio je jedan od naučnika.

Istraživanje će biti objavljeno u ovomjesečnom magazinu Američkog hemijskog društva Langmuir.