Istraživanje
3

Nakon ženkinog odbijanja vinske mušice se odaju alkoholu

Sarajevo-x.com
Mužjaci vinskih mušica se odaju alkoholu nakon što im ženka uskrati seks, piše BBC.

Muške vinske mušice se nakon ženkinog odbijanja ponašaju baš kao i ljudi, odnosno odaju se alkoholu, otkrili su naučnici Univerziteta California.

Naučnici tvrde da alkohol u mozgu mušica stimulira ćelije, koje se nazivaju Neuropeptidi F, na sličan način kao seks. Slična ćelija postoji i u ljudskom mozgu, a nazvana je Neuropeptid Y. Naučnici objašnjavaju da je to prekidač koji stvara osjećaj ugode i nagrade u mozgu.

Naučnici su tokom istraživanja stavili u jednu kutiju mužjake voćnih mušica sa ženkama djevicama koje su inače rapoložene za seks sa svim mužjacima dok su u drugoj kutiji mužjaci stavljeni sa ženkama koje su se već parile nakon čega su izgubile volju za seksom.

Nakon što su naučnici izdvojili grupu mužjaka koji su se parili i onih koji nisu, ponudili su im običnu i hranu s 15-postotnim alkoholom. Mužjaci, koje su ženke odbile za seks, "navalili" su na hranu s alkoholom, za razliku od onih koji su bili seksualno zadovoljeni.

"Ovo otkriće nas je oduševilo jer nam na neki način daje uvid u povezanost životinjskog i ljudskog ovisničkog ponašanja", rekla je voditeljica studije, profesorica Ulrike Heberlein.