{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon ženkinog odbijanja vinske mušice se odaju alkoholu

S
Sarajevo-x.com
16.3.2012. u 19:13
3
16
Nakon ženkinog odbijanja vinske mušice se odaju alkoholu
3
Nakon ženkinog odbijanja vinske mušice se odaju alkoholu
Mužjaci vinskih mušica se odaju alkoholu nakon što im ženka uskrati seks, piše BBC.
Muške vinske mušice se nakon ženkinog odbijanja ponašaju baš kao i ljudi, odnosno odaju se alkoholu, otkrili su naučnici Univerziteta California.

Naučnici tvrde da alkohol u mozgu mušica stimulira ćelije, koje se nazivaju Neuropeptidi F, na sličan način kao seks. Slična ćelija postoji i u ljudskom mozgu, a nazvana je Neuropeptid Y. Naučnici objašnjavaju da je to prekidač koji stvara osjećaj ugode i nagrade u mozgu.

Naučnici su tokom istraživanja stavili u jednu kutiju mužjake voćnih mušica sa ženkama djevicama koje su inače rapoložene za seks sa svim mužjacima dok su u drugoj kutiji mužjaci stavljeni sa ženkama koje su se već parile nakon čega su izgubile volju za seksom.

Nakon što su naučnici izdvojili grupu mužjaka koji su se parili i onih koji nisu, ponudili su im običnu i hranu s 15-postotnim alkoholom. Mužjaci, koje su ženke odbile za seks, "navalili" su na hranu s alkoholom, za razliku od onih koji su bili seksualno zadovoljeni.

"Ovo otkriće nas je oduševilo jer nam na neki način daje uvid u povezanost životinjskog i ljudskog ovisničkog ponašanja", rekla je voditeljica studije, profesorica Ulrike Heberlein.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: