Arheolozi ushićeni
48

Nakon što je stoljećima bilo izgubljeno u Rimu pronađeni ostaci pozorišta cara Nerona

F. H.
Foto: Phoebe Natanson/ABC News
Foto: Phoebe Natanson/ABC News
Ostavi privantog pozorišta koje je pripadalo rimskom caru Neronu iz prvog. stoljeća iskopane su u glavnom gradu Italije samo nekoliko metara od Vatikana, što stručnjaci nazivaju "iznimnim" otkrićem.

Ovo otkriće, koje je u četvrtak otkrila posebna nadzornica Rima Daniela Porro, otkriva mjesto gdje je Nero uvježbavao poeziju i muziku a nalazi se blizu mjesta gdje se sada nalazi bazilika svetog Petra.

Do sada je postojanje antičkog pozorišta zbunjivalo mnoge historičare jer se spominje u rimskim tekstovima koje je napisao Plinije Stariji, ali njegovo mjesto prije nije bilo dokumentirano.

Neron je bio peti rimski car, koji je vladao između 54. i 68. godine. Nepopularan vođa, postao je poznat po svojoj ekstravaganciji i ličnim razuzdanostima.

Foto: Phoebe Natanson/ABC News
Foto: Phoebe Natanson/ABC News

Mjesto uključuje elegantne mramorne stupove, ukrase od zlatnih listova i spremišta s ostacima kostima i kulisa korištenih u Neronovim pozorišnim produkcijama.

Iskopavanje je dio projekta obnove Palazzo della Rovere na Via Della Conciliazione, koja vodi do Trga svetog Petra.

Projekt će dio zgrade iz renesansnog doba pretvoriti u hotel Four Seasons, koji bi trebao biti otvoren 2025. godine, na vrijeme za proslavu jubilarne godine Rima, za koju se očekuje da će privući milione ljudi u grad.

Foto: Phoebe Natanson/ABC News
Foto: Phoebe Natanson/ABC News

Načelnik Porro rekao je u izjavi za novine da "iznimna" otkrića pružaju rijedak uvid u razdoblje od Neronove vladavine do 15. stoljeća. Neki od kasnijih artefakata svjedoče o korištenju mjesta kaopozorišta, uključujući ostatke kostima, kao i noviju keramiku i posuđe za kuhanje.

Prethodno je pronađeno samo sedam staklenih kaleža iz razdoblja između Neronove vladavine i 15. stoljeća, koje je obilježilo razdoblje tokom kojeg je Rim više puta pljačkan. Porro je rekao da je iskopavanjem pronađeno još sedam.

U međuvremenu, pehari od obojenog stakla i ostaci keramike provizorno datirani u 10. stoljeće također su otkriveni tokom opsežnog iskopavanja, koje pokriva gradski blok.

"To je vrhunska iskopina, ona o kojoj sanja svaki arheolog", rekla je u petak za CNN Marzia Di Mento, arheologinja zadužena za iskapanje koje je počelo 2020. godine. "Biti u mogućnosti kopati u ovom izgrađenom, historijskom bogatom području tako je rijetko."

Di Mento je za CNN rekao da će trebati godine da se prouči i datira sva blaga.

Među artefaktima iz 15. stoljeća koji su pronađeni tokom iskopavanja bili su stakleni pehari, lonci za kuhanje, novčići i ostaci muzičkih instrumenata, dodao je Di Mento. Rekla je da su pronađeni i češljevi napravljeni od kostiju te razni alati za izradu brojanica.

Mnogi od manjih dijelova bit će odneseni u rimske muzeje radi izlaganja, a ruševine građevine bit će ponovno pokopane nakon što budu popisane, rekao je Porri.

Nastavlja se obnova palače i vrta iznad ruševina.