Nauka
0

Nakon globalnog otopljavanja - globalno zahlađenje

FENA
Dok većina svjetskih ekoloških stručnjaka upozorava na opasnost od "učinka staklenika" i ne može da se saglasiti samo oko toga da li će posljedica globalnog zagrijavanja biti - svjetski potop ili opaka suša, ruski naučnici smatraju da nas idućih decenija očekuje sasvim druga nedaća i da će globalno otopljavanje još za našeg života smijeniti globalno zahlađenje.

Kako je objavljeno na ruskom internet siteu Lenta.ru, stručnjaci Glavnoga astronomskog opservatorija Ruske akademije nauka u Pulkovom kod Sankt Peterburga predviđaju da će za periodom niskih temperatura doći otopljavanje, ali tek u 22. stoljeću.

Svoje zaključke oni zasnivaju na upoređivanju jedanaestogodišnjih i stogodišnjih kolebanja sunčeve aktivnosti.

Oni tvrde da je Sunce u 20. stoljeću povećavalo količinu emitirane energije i da je danas to emitiranje dostiglo maksimum. Stoga će uskoro početi slabljenje sunčeve aktivnosti, nakon čega treba očekivati sniženje prosječne godišnje temperature na površini Zemlje.

"Na osnovu naše teorije razradili smo scenarij globalnog zahlađenja klime na Zemlji sredinom ovog stoljeća i nastajanja narednoga 200-godišnjeg ciklusa globalnog otopljavanja početkom 22. stoljeća", rekao je doktor fizičko-matematičkih nauka Habibulo Abdusamatov tokom naučne konferencije ekoloških organizacija u Londonu.

Po njegovom mišljenju, zahlađenje će otpočeti između 2012. i 2015. godine, a vrhunac će dostići između 2055. i 2060. Do tada se temperatura može sniziti do granice takozvanog Maunder minimuma do kojeg je došlo krajem 17. stoljeća. Tada su se u Holandiji zamrznuli svi kanali, dok su na Grenlandu zbog nastanka lednika ljudi bili prinuđeni da napuste mnoga naselja.

Abdusamatov i njegove kolege su potvrde svoje hipoteze dobili od stranih kolega koji su ih obavijestili da je u periodu od 2003. do 2005. zapaženo izvjesno hlađenje gornjih slojeva svjetskog okeana, što u potpunosti odgovara rezultatima istraživanja ruskih naučnika.

Posljedice nastupajućih promjena klime, prenosi Tanjug, mogu biti veoma ozbiljne, smatra Abdusamatov i savjetuje zemljama svijeta da se blagovremeno pripreme na hladnoće.