Slijedi nova misija
13

Nakon Bennua, letjelica OSIRIS-REx krenula ka asteroidu Apophis

D. B.
Američka svemirska agencija NASA uspješno je dopremila uzorke asteroida Bennu na Zemlju, ali za njenu letjelicu OSIRIS-REx odmora nema jer je već krenula u novu misiju.

Nakon što je ispisala historiju, letjelica OSIRIS-REx već putuje ka svom novom cilju, a to je asteroid Apophis. Letjelica je lansirana 2016. godine, a uzorke asteroida Bennu prikupila je 2020. godine. Ispustila ih je u trenutku kada se nalazila 102.000 kilometara iznad površine Zemlje, a kapsula se spustila u pustinju i helikopterom transportovana u "čistu sobu", dok će danas stići u NASA-in Svemirski centar Johnson u Houstonu. Količina uzoraka od 250 grama bit će porijeljena naučnicima širom svijeta, koji će ih analizirati u svrhu dobijanja informacija o formiranju planete i Sunčevom sistemu, a možda i o nastanku života na našoj planeti.

Međutim, nakon što je dostavila uzorke asteroida Bennu, letjelica OSIRIS-Rex je krenula u novu misiju pod nazivom OSIRIS-APEX (OSIRIS-APophis EXplorer) u kojoj će stići do asteroida Apophis. Međutim, ovog puta neće prikupljati uzorke nego će ga detaljno mapirati. Prikupljat će podatke koji će dati uvid u rani solarni sistem, a moguće i u smrtonosne asteroide. Letjelica će početi naučne opservacije u aprilu 2029. godine jer joj je potrebno gotovo šest godina da stigne do asteroida nakon nekoliko "krugova" oko Sunca.

Nakon što Apophis priđe Zemlji 13. aprila 2028. godine, letjelica će obavljati detaljnu analizu asteroida u periodu od 18 mjeseci. Iako neće udariti u Zemlju, naučnici žele iskoristiti ovu rijetku priliku da što bolje prouče asteroid.

Apophis je otkriven 2004. godine, nakon čega su astronomi analizirali njegovu orbitu jer su u početku vjerovali da bi se mogao sudariti sa Zemljom 2029. godine. Međutim, opservacije su kasnije eliminisale tu mogućnost.

Kontinuirano praćenje je ponovo istaklo mogućnost potencijalnog sudara 2036. godine, no i ova mogućnost je isključena. Potvrđeno je da Apophis ne predstavlja prijetnju po Zemlju još najmanje 100 godina.