Nauka
0

Najvjerovatnije nismo sami u svemiru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od najzanimljivijih astrofizičara Stephen Hawking bavi se stalnim pitanjem "Jesmo li sami u svemiru", na što sam i daje odgovor kako najvjerojatnije nismo, a na 50-oj godišnjici NASA-e naveo je neke svoje teorije.

Ako postoji život igdje u svemiru, Hawking se pita zašto još nismo "naletjeli" na nekakve izvanzemaljske signale. Predavanje o izvanzemaljskom životu Hawking je održao na Sveučilištu "George Washington" povodom 50. godišnjice NASA-e gdje je naveo mogućnosti postojanja izvanzemaljskog života koji je još uvijek naša nepoznanica.

Hawking je razvio tri teorije, ili život drugdje ne postoji, ili možda postoje inteligentna bića koji još uvijek nisu dovoljno razvijena za slanje ikakvih signala u svemir, a kada to postane bit će i dovoljno inteligentan za razvoj nuklearnog oružja.

No treća teorija, kojoj se priklonio i sam Hawking, jest ta da je "primitivan oblik života vrlo čest, no onaj inteligentan vrlo rijedak" te nadodao kako "se inteligentan oblik života tek treba pojaviti na Zemlji".

Brige oko izvanzemaljaca i otmicama koje su ideje nekakvih "čudaka" ne trebaju biti predmet našeg razmišljanja jer nisu utemeljene, međutim kako izvanzemaljski život najvjerojatnije ima različit DNK od nas Hawking je upozorio: "Budite na oprezu ako susretnete izvanzemaljsko biće jer bi se mogli zaraziti bolešću kakva bi bila fatalna za naš oblik života".

Stephen William Hawking, unatoč teškoj bolesti amiotrofične lateralne skleroze i dobi od 66 godina, vrlo uspješno komunicira preko svog računala i aktivno se bavi crnim rupama i teorijskom astronomijom.

Vezani članci