Istraživanje
0

Najveći "putnici" među životinjama

FENA
Najnovija istraživanja pokazala su da je polarni medvjed u stanju da pliva čak devet dana bez prestanka, piše list The Telegraph.

Plivajući da bi došao do novih površina pod ledom, bijeli medvjed prevali više od 670 kilometara. Naučnike brine to što ove životinje moraju sve brže da plivaju jer se led ubrzano topi kao posljedica globalnog zagrijavanja.

Drugi "svjetski putnik" je leptir monarh koji može da preleti i do 3.000 kilometara da bi se iz Sjeverne Amerike spustio u Meksiko. Migracija traje tako dugo da ovaj sićušni insekt provede cijeli život leteći u jednom pravcu, ostavljajući sljedećem pokoljenju da se vrati u "zavičaj".

Daleki predjeli privlače i orla bjelorepana. Satelitska praćenja pokazala su da ove veličanstvene ptice u toku 45-dnevnog putovanja od Švedske do Afrike pređu u prosjeku 6.750 kilometara.

Poznati "globtroter" je i sivi kit koji prevali nevjerovatnih 20.000 kilometara od Kalifornijskog zaliva do Aljaske i Bofortovog mora, kao i kožnata kornjača koja je raznim maršrutama između Afrike i Amerike sposobna da prevali i do 7.500 kilometara.

Postoji i jedan primer "masovnog" putovanja životinja, poznat kao Seringeti migracija tokom koje se svake godine oko 1,2 do 1,5 miliona divljih životinja, gnua, zebri i antilopa iz oblasti Seringeti na sjeveru Tanzanije uputi u Keniju u potrazi za zelenijim pašnjacima.