Nauka
11

Najveći i najopasniji japanski vulkan eruptirat će za 30 godina

Klix.ba
Jedan od najaktivnijih japanskih vulkana eruptirat će za tri decenije, a njegova erupcija predstavlja veliku prijetnju, kazali su naučnici koji su izučavali magmu u ovom vulkanu.

Sakurajima vulkan na otoku Kyushu udaljen je 49 kilometara od nuklearnog postrojenja Sendai, a blizu je i grada Kagoshima u kojem živi 600.000 ljudi. Posljednju smrtonosnu erupciju ovaj vulkan je imao 1914. godine kada je poginulo 58 osoba.

Japanski arhipelag koji nazivaju "vatreni prsten" ima više od 100 vulkana. Sakurajima regularno izbacuje pepeo, a dešavaju se i manje eksplozije svake godine. Posljednja erupcija bila je u februaru.

Ovaj vulkan pažljivo posmatraju vlasti Japana, po opasnosti je na nivou tri od pet nivoa u sistemu upozorenja i zabranjeno mu je prilaziti.

"Smatramo da je vulkanu potrebno 130 godina da pohrani količinu magme koja je potrebna za erupciju, što znači da smo od toga udaljeni 25 godina", rekao je dr. James Hickey s Univerziteta Exter.

Istraživanjem je utvrđeno da svake godine nakupi 14 miliona kubnih metara magme, što je dovoljno da se stadion Wembley u Londonu napuni 3,5 puta. Naglasili su da se magma skuplja i brže, što znači da bi moglo biti manjih erupcija prije velike. Naučnici se nadaju da ova otkrića mogu pomoći vlastima da naprave plan kada budu velike erupcije.

"Rano upozorenje znači da lokalne vlasti mogu potencijalno spasiti živote ako je erupcija neizbježna. Gradska uprava Kagoshime priprema novi evakuacijski plan za Sakurajimu", rekao je dr. Hickey.