{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveća sunčeva pjega u posljednjih dvadeset godina

25.10.2014. u 14:04
28
18
Najveća sunčeva pjega u posljednjih dvadeset godina
28
Najveća sunčeva pjega u posljednjih dvadeset godina
Na rubu Sunca 18. oktobra se pojavila pjega prečnika oko 200.000 kilometara i rotacijom naše zvijezde se našla u položaju da je jučer i danas "usmjerena" ka Zemlji.
Sunčeve pjege su aktivne oblasti na Suncu gdje se povremeno dešavaju eksplozije koje nazivamo bljeskovi i koronalne erupcije materije.

One izgledaju tamne zato što im je temperatura niža od okolnih slojeva Sunca. Do sada je u ovoj zoni bilo 38 sunčevih bljeskova od kojih su 2 najviše klase X.

Kada su bljeskovi praćeni koronalnim izbacivanjem materije, tada naelektrisane čestice, ako pogode Zemlju mogu izazvati geomagnetne oluje koje mogu ugroziti strujne mreže i satelitske komunikacije.

Ukoliko u nedjelju, 26 oktobra bude makar djelimično vedro, članovi Astronomskog društva Orion će za građane Sarajeva organizirati javno posmatranje ove grupe pjega pomoću teleskopa. Pri tome će se koristiti specijalni zaštitni filter koji apsolutno štiti oči od prejakog sunčevog zračenja.

Posmatranje će se odvijati između 12 i 14 sati na platou između Gradske bolnice i Titove ulice (parking i skejtbord poligon).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: