Kompanija SpaceX
1

Najveća raketa u historiji eksplodirala u letu nakon lansiranja iz Teksasa

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Kompanija SpaceX danas je iz svoje baze Starbase u Boca Chici u Teksasu lansirala najveću i najmoćniju raketu u historiji.

Riječ je o raketi Starship, koja je uspješno lansirana s rampe uz gromoglasan zvuk 33 Raptor motora, koji su bili dio Super Heavy boostera.

"Starship je napustio rampu i plažu. Raketa je na putanji", poručili su iz SpaceX-a putem Twittera.

No, tokom uspona je Starship ušao u kružnu putanju, a nakon toga je prije faze odvajanja uslijedilo, kako ga inženjeri nazivaju, "brzo, neplanirano rastavljanje", koje je rezultiralo eksplozijom. To je ujedno i značilo kraj testa.

Ipak, s obzirom da je riječ o testu, u SpaceX-u smatraju da su ipak napravili veliki uspjeh.

"Doći ovako daleko je nevjerovatno. Nikad ne znate šta će se dogoditi. Starship je priredio uzbudljiv kraj nevjerovatnog testa", rekli su inženjeri.

"Čestitam SpaceX timu na uzbudljivom testnom lansiranju Starshipa! Naučili smo mnogo za sljedeće testno lansiranje u narednim mjesecima", napisao je na Twitteru prvi čovjek SpaceX-a Elon Musk.

Pozitivna stvar za SpaceX je i činjenica da je lansirna rampa netaknuta, kao i da je prikupljena ogromna količina vrijednih podataka.

Ovo je bio drugi pokušaj lansiranja Starshipa nakon što je prvi otkazan u ponedjeljak zbog zaleđenog ventila pritiska.

Kao što je poznato, američka svemirska agencija NASA je izabrala specijalnu verziju Starshipa za svoje buduće misije na Mjesec u okviru programa Artemis.

Starship se inače sastoji od boostera Super Heavy sa 33 Raptor raketna motora, kao i gornje faze nazvane također Starship koja ima šest motora. Ova najveća i najmoćnija raketa u historiji moći će se koristiti za transport tereta poput satelita, ali i slanje ljudi u svemir. Također, mogao bi imati i funkciju tankera za gorivo, koji bi koristili drugi Starshipi za duža putovanja.

Velika prednost sistema je što je dizajniran da se upotrebljava više puta te da poslije lansiranja ubrzo bude spreman za novi let nakon kontrolisanog slijetanja i punjenja gorivom.