Naučnici zabrinuti
43

Najveća ledena ploha na Antarktiku topi se deset puta brže nego inače

Klix.ba
Rossova ledena ploha (Foto: Shutterstock)
Rossova ledena ploha (Foto: Shutterstock)
Naučnici su otkrili da se Rossova ledena ploha, najveća ledena ploha na Antarktiku, topi deset puta brže nego inače, piše CNN.

Sjeverozapadni dio ove ledene plohe, otprilike veličine Francuske, topi se mnogo brže nego što su naučnici pretpostavljali, stoji u izvještaju kojeg je objavio Univerzitet u Cambridgeu. Naučnici pretpostavljaju da je ubzano topljenje uzrokovano sve toplijom vodom na površini okeana.

"Stabilnost ledenih ploha povezana je s toplinom duboke okeanske vode kojoj su izloženi, ali smo otkrili da i površinska voda ima ključnu ulogu u topljenju ledenih ploha", naveo je autor studije Craig Stewart iz Nacionalnog instituta za vodu i atmosferska istraživanja (NIWA) sa Novog Zelanda.

Podaci koji su korišteni u ovom istraživanju prikupljani su tokom četiri godine instumentima koji su se nalazili na 260 metara unutar ledene plohe. Utjecaj tople vode na površini okeana zagrijane suncem mnogo utječe na porast nivoa mora, zaključuju istraživači.

Manje ledene plohe koje su više izložene toploj vodi na provršini okeana tope se 100 puta brže nego veće plohe čiji je veliki dio potopljen pod vodom. Strahuje se da ovako ubrzano topljenje ledenih ploha može uzrokovati porast nivoa mora i do nekoliko metara.