Nauka
25

Najstarija kamena ploča sa Deset Božijih zapovijedi na aukciji

Klix.ba
Kamena ploča sa Deset Božjih zapovijedi
Kamena ploča sa Deset Božjih zapovijedi
Najpoznatija i najstarija kamena ploča na svijetu na kojoj je ispisano Deset Božijih zapovijedi prodaje se na aukciji u Beverly Hillsu.

Kamena ploča dužine 60 cm i težine 90 kg je najvjerovatnije stara između 1.500 i 1.700 godina, navodi se na stranici Heritage Auctions koja organizuje aukciju.

"Ništa nije fundamentalnije za naše zajedničko naslijeđe od Deset Božijih zapovijedi", istakao je David Michaels, direktor za antikvitete Heritage Auctionsa.

Početna cijena je 250.000 dolara, a kupac kamenu ploču neće smjeti držati u kući, nego će je morati izložiti za javnost.

Na kamenoj ploči se nalazi 20 uklesanih redova u kojima se nalazi deset zapovijedi iz Biblije, a pronašli su je radnici 1913. godine u Izraelu prilikom prokopavanja zemlje tokom gradnje željezničke pruge.

Izvjesni Y. Kaplan je kupio 1943. godine, nakon čega je odnio stručnjacima koji su ustanovili da je tekst uklesan na samaritanskom jeziku između 300. i 500. godine.

Nakon Kaplana izmijenjalo se nekoliko vlasnika, a od 2005. vlasnik kamene ploče je rabin Saul Deutsch.

Na svijetu postoji samo četiri kamene ploče sa Deset Božijih zapovijedi, no nijedna od njih nije kompletna.

Na ovoj koju prodaje Heritage Auctions nedostaje jedna zapovijed, dok su ostale tri mnogo nekompletnije. Zanimljivo je također da je na ovoj četvrta zapovijed izmijenjena. Originalno glasi "Ne spominji Božije ime uzalud", a na ploči je uklesano "Ne podiži hram na planini Gerizim", s obzirom da su Samaritanci vjerovali da je planina Gerizim sveto mjesto.

Kamena ploča je najvjerovatnije stajala na drevnoj sinagogi koja su uništili ili Rimljani između 400. i 500. godine, ili Križari između pet i sedam stoljeća kasnije.