Vidljivo 25 miliona zvijezda
0

Najpotpunija panorama Mliječnog puta

Sarajevo-x.com
Fizičar Axel Mellinger napravio je najpotpuniju panoramu Mliječnog puta koristeći se sa tačno tri hiljade fotografija. Prešao je preko 40 hiljada kilometara tokom 22 mjeseca te snimao mračno nebo kako bi uspio sastaviti do sada neviđenu panoramu galaksije kojoj pripada naš Sunčev sistem.

Mellinger je putovao brojnim zemljama svijeta tražeći savršeni kutak iz kojeg će snimiti nebo, a zatim je provodio sate i sate u svom uredu sastavljajući ovu nevjerovatnu panoramu Mliječnog puta.

Na panorami je vidljivo 25 miliona zvijezda, te zvjezdana prašina.

"Ova panorama prikazuje zvijezde hiljadu puta blijeđe nego što ih ljudsko oko može vidjeti, kao i stotine galaksija i nakupina zvijezda", kazao je profesor Mellinger sa Univerziteta u Michiganu, dodajući da ova panorama pokazuje naše mjesto u galaksiji.

Na ovom projektu fizičar je počeo raditi u oktobru 2007. godine.

"Prešao sam više od 40 hiljada kilometara putujući od Južne Afrike, preko Texasa do sjevernog Michigana. Za ovakve fotografije potreban je mračan horizont što znači da se morate udaljiti od velikih gradova", kazao je Mellinger.

Nakon 22 mjeseca fotografisanja fizičar je proveo preko stotinu sati rada za računarom u posebnom matematičkom modelu.

"Ovo je zapravo moja druga panorama Mliječnog puta. Prvu sam načinio prije deset godina, no sada zahvaljujući savremenoj opremi panorama je mnogo detaljnija i na njoj su vidljive zvijezde i zvjezdana prašina koju nikad ranije nisam vidio", istakao je profesor Mellinger, prenosi Daily Mail.

Njegova nova panorama naše galaksije će zasigurno biti od velike koristi opservatorijima, fakultetima, te školama.