Zabrinjavajući podatak
39

Najopasnija činjenica o koronavirusu: Tek svaki sedmi zaraženi bit će registrovan

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čak 86 posto slučajeva zaraze koronavirusom u Kini nije otkriveno prije zabrane putovanja. Naučnici tvrde da šest od sedam zaraženih koronavirusom može ostati neotkriveno.

Oko 86 posto pacijenata zaraženih COVID-19 ostalo je izvan evidencije, sve dok vlast u Kini nije uvela ograničenja putovanja, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Science.

Kompjuterski model pomogao je istraživačima da prate infekcije i porijeklo virusa, prije i poslije zabrane putovanja u Wuhan. Osobe koje nisu znale da imaju koronavirus bile su izvor infekcija u 79 posto slučajeva.

"Neregistrovane infekcije često prolaze s blagim, ograničenim ili nikakvim simptomima. Zbog toga ostaju neprimijećene. Ovisno o broju i jačini infekcije mogu izložiti virusu daleko veći broj populacije od onog koji bi bio da su otkriveni", navodi se u istraživanju.

Većina simptoma COVID-19 je blaga, a Centar za kontrolu bolesti i prevenciju SAD-a javlja da se teži oblici pokazuju u 16 posto slučajeva. Najviše su izložene starije osobe i pacijenti s kroničnim zdravstvenim problemima, piše Fox news.

Građani širom svijeta pozvani su da primjene mjeru socijalne distance i rad od kuće ako je to moguće. Ukupan broj evidentiranih slučajeva širom svijeta veći je od 199.000, a preminulo je oko 8.000 ljudi.