BOSEPO 2020
538

Najbolji bh. učesnici Naučne olimpijade dobili medalje

FENA
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Učesnicima Naučne olimpijade Bosanski naučni projekt (BOSEPO 2020) dodijeljena su prizanja, a kao i ranijih godina učenici sa najboljim projektima će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u cijelom svijetu.

Direktor škole ''Richmond Park College Sarajevo'' Hermin Kapetanović novinarima je kazao da je ovogodišnja olimpijada bila 11. po redu.

"Putem ove olimpijade našu zemlju je na najbolji način predstavilo više od 900 projekata van naše države. Osvojeno je više od 400 medalja, od Kine do Amerike", rekao je Kapetanović.

Istakao je da nakon ove olimpijade najbolji projekti budu predstavljeni po cijelom svijetu, pa su tako prošle godine bili gosti New Yorka, Tunisa, Praga i brojnih drugih gradova.

"Ove godine smo imali više od 120 projekata. Najbolji će ići u svijet", rekao je Kapetanović.

Naveo je da se BOSEPO olimpijada sastoji iz nekoliko kategorija, a koje su dijelom STEM edukacije.

"To su IT, zaštita okoliša, kratki film i druge", kazao je Kapetanović.

Jedan od ciljeva BOSEPO olimpijade je da probudi kreativno razmišljanje, osjećaj za timski rad i inovativnost kod učenika osnovnih i srednjih škola. Koncept BOSEPO ­olimpijade kreiran je na principu svjetskih naučnih olimpijada u načinu ocjenjivanja, bodovanju projekata, načinu pisanja i pripreme projekata, obuci mentora, pripreme i podsticanja učenika.