Nauka
106

Najbolje od bh. astronomije: Fantastično detaljna fotografija Sunca načinjena na Igmanu

Piše: I. P.
Nakon Astro partya koji je održan 21. maja na Igmanu, na svjetlo dana došle su i fotografije koje predstavljaju plod 10-satnog boravka pod nebom.

Ovom prilikom izdvajamo šest najboljih fotografija na kojima su prikazani Sunce, Mjesec te tri Zemlji najbliže planete. Iza fotografija stoje Alan Ćatović, Kenan Arnautović (AD Orion) i Džano Jašarević (AD Orion).

Sunce sa prominencijama, pjegom i granulama

S obzirom da na površini Sunca vlada temperatura od oko 5.500 stepeni Celzija, njegove pjege predstavljaju regione koji su hladniji i do 1.200 stepeni. One su posljedica kvaziperiodične evolucije magnetskog polja naše zvijezde. Proizvodi se strujanjem plazme ispod površine. Na početku ciklusa polje je slabo, ali se uskoro deformiše zbog čega se silnice u blizini ekvatora izdužuju. Polje se razvija u niz petlji, a na mjestima njihovog prodora na površinu javljaju se grupe pjega.

Pored fantastične fotografije Sunca, tu je i prezentacija naše zvijezde kroz bijeli solarni filter. Također, fotografija punog Mjeseca načinjena je od četiri fotografije koje čine mozaik, a Jupiter, Mars i Satrun fotografisani su uz pomoć tehnike "barlow stacking".

Podsjećamo, tradicionalni Astro party na Velikom polju na Igmanu održan je u subotu, a u rasponu od nekoliko sati posjetilo ga je oko 300 znatiželjnika i zaljubljenika u astronomiju i nauku.