U Zemljinoj atmosferi
0

Naglo povećana koncentracija metana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nivo metana, jednog od plinova s učinkom staklenika koji se smatraju odgovornim za globalno zagrijavanje, naglo je povećan u Zemljinoj atmosferi prošle godine, a naučnici ne znaju zašto.

Metan je glavna komponenta prirodnog plina i njegova koncentracija u atmosferi se više nego udvostručila u odnosu na predindustrijsko doba. U posljednjih desetak godina nivo je bio uglavnom stabilan, da bi 2007. naglo porastao, prenosi Reuters.

Ranija stabilnost je navodila naučnike da vjeruju kako je emisija metana iz prirodnih izvora (krava, ovaca i močvara), kao i ona prouzrokovana čovjekovom djelatnošću (eksploatacijom ugljena i plina), izbalansirana s dinamikom njegovog uništavanja u atmosferi.

Ova ravnoteža je poremećena od početka prošle godine, pa se sada u atmosferi registriraju milioni tona metana više nego ranije, upozoravaju američki stručnjaci s Masačusetskog tehnološkog instituta. "Plašimo se da baš ne poznajemo ciklus metana pretjerano dobro", rekao je Matthew Rigby s tog instituta.

Još jedno iznenađenje je što je povećana koncentracija metana registrirana na svim mjernim tačkama na planeti, umjesto da bude koncentrirana oko poznatih izvora ovog plina na sjevernoj hemisferi.

Rast koncentracije metana na sjevernoj hemisferi mogao bi se objasniti jednogodišnjim toplijim periodom u Sibiru, u čijim močvarama obitava bakterija koja proizvodi metan, ali nema objašnjenja zato što se veća emisija toga plina registrira i na južnoj hemisaferi.

Metana u atmosferi ima znatno manje nego ugljičnog dioksida. U predindustrijskoj eri bilo ga je 700 dijelova na milijardu, ali je do kraja 20. stoljeća njegova koncentracija postepeno povećana do 1.773 dijela na milijardu. Prošle godine je, međutim, koncentracija metana u atmosferi porasla za još 10 posto.

Ugljičnog dioksida u atmosferi ima "svega" 385 dijelova na milion, ali metan je 25 puta uspješniji u "zarobljavanju" sunčeva zračenja, što izaziva zagrijavanje planete.

Metan biva uništen kroz reakciju sa tzv. "atmosferskim čistačem", poznatim kao hidroksil slobodni radikal (OH). Stručnjaci pretpostavljaju da bi uzrok rasta količine metana u atmosferi moglo biti smanjenje koncentracije OH.

Naučnici ističu da je još rano za zaključak da li je jednogodišnje povećanje koncentracije atmosferskog metana početak uzlaznog trenda ili samo kratkoročni poremećaj.