Nauka
6

Nada za roditelje koji nose genetski rizik za oboljenja: DNK-om treće osobe do zdrave bebe

Klix.ba
Prva beba rođena uz pomoć novog postupka koji kombinuje DNK tri osobe, prema prvim nalazima ljekara iz SAD-a koji su proveli i nadgledali cjelokupni proces oplodnje, trudnoće i porođaja, potpuno je zdrava.

Abrahim Hassan je rođen u aprilu ove godine, nakon što su njegovi roditelji Jordanci Ibtisam i Mahmoud potražili pomoć ljekara u New Mexicu koji su odlučili oprobati novu kontroverznu tehniku u cilju rođenja potpuno zdravog djeteta.

Tim ljekara bio je predvođen Johnom Zhangom te su odlučili otići u New Mexico u kojem ne postoje nikakve prepreke za obavljanje kotroverznih tretmana, kao što je bio ovaj.

Tretman ubacivanja DNK treće osobe u plod izvodi se kod judi koji žele imati djecu, ali imaju visok rizik prijenosa hroničnih pa čak i fatalnih genetski nasljednih bolesti na potomke.

Metoda je legalizovana u Velikoj Britaniji 2005. godine, ali do sada nijedna država nije donijela zakone kojim bi se omogućilo njeno provođenje.

Dječakova majka nosi gen Leigh sindroma koji ima fatalne posljedice po nervni sistem ukoliko se oboli od njega, a par je već ostao bez četiri nerođena djeteta, kao i šestogodišnjeg dječaka i osmomjesečne djevojčice.

Nakon što su se obratili Zhangu, naučniku i ekspertu za neplodnost, odlučio je na njima probati tzv. postupak mitohondrijskog prijenosa, što znači da je uzeo jezgro iz majčinog jajašca i ubrizgao ga u jajašce potpuno zdrave donorke te ga kasnije oplodio očevim spermatozoidima.

Devedesetih godina prošlog vijeka ovakva metoda je zabranjena nakon što se nekoliko eksperimentalnih beba rađalo s genetskim poremećajima.

Ljekari se nadaju kako će ova beba koja je i nakon nekoliko mjeseci života i dalje zdrava te ne pokazuje znakove genetskih poremećaja, biti začetnik revolucije rađanja genetski potpuno zdravih ljudi.

Nadaju se kako će biti moguće za ljude koji u sebi nose rizike od raznih bolesti, da dobijaju potpuno zdravu djecu kod koje ovakvi rizici neće postojati.