Očuvanje znanja
53

Nacionalna biblioteka BiH promovisala bibliografiju izdatih monografija

Klix.ba
U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je jučer, 18. oktobra, održana promocija "Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija. Niz A za 2013. godinu" i "Bosanskohercegovačke bibliografije priloga u serijskim publikacijama. NIZ C, God. 14, Sv. 14".

Promotori ovog broja bili su direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Srebren Dizdar, viša bibliotekarka i rukovoditeljica Odjela bibliografije Dženana Tuzlak te magistrica Komparativne književnosti i bibliotekarstva i bibliograf periodike Azra Smajić Gačević.

Ismet Ovčina je istakao da se Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine bavi izdavačkom djelatnošću od svog osnivanja 1945. godine s ciljem da informira i obrazuje stručne, bibliotečko-informacijske djelatnike o dostignućima u ovoj oblasti.

Jedan od osnovnih zadataka i obaveza koje kao nacionalna biblioteka NUBBiH redovno obavlja još od 1945. godine jeste izrada i objavljivanje bosanskohercegovačke tekuće i retrospektivne bibliografije publikacija – knjiga, periodike i članaka. Stoga, značajan dio izdavačkog opusa čine bibliografije bosanskohercegovačke produkcije, naglasio je direktor Ismet Ovčina.

Srebren Dizdar je dao potpunu podršku radu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, naglašavajući važnost izrade Bosanskohercegovačke bibliografije, ali i samog rada NUBBiH.

"Tokom vlastitog obrazovanja i istraživanja u mnogim svjetskim bibliotekama, shvatio sam kolika je važnost bibliografije koja predstavlja putokaz do tražene informacije", rekao je Dizdar.

Tekuća bosanskohercegovačka bibliografija knjiga počela je izlaziti 1953. godine, kada je štampana "Bosanskohercegovačka bibliografija knjiga i brošura 1945-1951", a Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine redovno izrađuje i izdaje tekuću Bosanskohercegovačku bibliografiju monografskih publikacija od 1977. godine, kada se počela objavljivati "Bosanskohercegovačka bibliografija knjige" u godišnjim sveskama.

"Bosanskohercegovačka bibliografija članaka u NUBBiH također počinje izlaziti 1977. godine, a ove godine štampana je četrnaesta sveska koju je izradila Sonja Polimac. Bibliografija je rađena na osnovu vlastitog fonda i u skladu s međunarodnim bibliografskim standardima i u elektronskom katalogu NUBBiH, u okviru sistema COBISS.BH. Ona sadrži priloge iz dvadesetak priznatih bh. časopisa iz društveno-humanističkih naučnih oblasti", naglasila je Azra Smajić Gačević.

O značaju izrade bibliografije detaljnije je govorila Dženana Tuzlak.

"Značaj nacionalne bibliografije je višestruk. Ona ima informativnu vrijednost, jer je izvor informacija i saznanja iz svih oblasti ljudske djelatnosti jedne zemlje. Doprinosi razmjeni informacija na nacionalnom i međunarodnom nivou. Osnovni je vid očuvanja znanja o nacionalnom kulturnog blagu. Velika je pomoć naučnom radu jedne zemlje i afirmaciji njene kulture. Iz nacionalne bibliografije se može vidjeti koje su privredne grane od interesa za zemlju u određenom razdoblju, koja je vladajuća društvena ili politička ideologija, kako je organizovan školski sistem, s kojih se jezika najviše prevodi, za koja književna ili stručna djela postoji zanimanje i sl.", rekla je Tuzlak.

Ona je naglasila da je rad na bibliografiji najsloženiji bibliotečki posao koji pored stručnog bibliotečkog i informacionog znanja zahtijeva istrajnost, preciznost, dosljednost, predanost poslu i profesionalnu etiku.

"Bez obzira na nedovoljno priznavanje bibliografskog rada, uvijek je prisutan osjećaj da radite nešto korisno za društvenu zajednicu, nešto što ostaje iza vas", zaključila je Dženana Tuzlak.